Grupa evroposlanika pozvala EU da ne otvara nova poglavlja sa Srbijom pre obnove demokratije

Evropski parlament

Brisel, 23. jun 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (SD) u Evropskom parlamentu (EP) ocenila je da novi saziv Skupštine Srbije predstavlja „ruganje demokratiji“.

Ova grupa poslanika u EP pozvala je države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pristupnim pregovorima dok u Srbiji ne bude uspostavljen „dovoljan nivo demokratije„.

Potpredsednica te druge po snazi grupe u EP Kati Piri rekla je da izbori u Srbiji „nisu bili reprezentativni“ i navela da strahuje da neće sprečiti „dalju eroziju vladavine prava„, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SD.

Ovo ne bi trebalo da bude moguće u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. Pozivamo Evropsku komisiju koja vodi pregovore o pristupanju, da istinski analizira šta nije u redu i da izvuče zaključke„, kazala je Piri, potpredsednica SD za spoljne poslove.

Ona je dodala da Brisel ne treba da otvara nova poglavlja sa Srbijom pre nego što „veliki problemi sa stanjem demokratije u toj zemlji ne budu rešeni„.

Minimum je da su potrebni slobodni mediji i raznoliki parlament u kojem je predstavljena opozicija. Šokiralo me je što komesar (EU za proširenje Oliver) Varheji u izjavi nije rekao ni reč o ovim problemima, niti o zahtevu opozicije da izbori budu odloženi za kasniji termin„, navela je Piri.

Portparol SD u Spoljnopolitičkom odboru EP Tonino Picula rekao je da će ta grupa održavati bliske kontakte sa sestrinskim partijama u Srbiji koje su bojkotovale izbore, dodavši da oni „nikada nisu za bojkot i da smatraju da politička debata treba da bude u parlamentu„.

Međutim, uz bojkot vodećih opozicionih partija i uz neuspeh bilo koje opozicione liste da uđe u parlament, uprkos smanjenju cenzusa na 3% neposredno uoči izbora, parlament Srbije je izgubio ulogu zakonodavnog tela koje predstavlja celo srpsko društvo„, kazao je Picula.

On je naveo da je za sadašnje stanje u Srbiji „najvećim delom odgovorna Evropska narodna partija (EPP) koja je godinama štitila predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, dok je on okretao zemlju ka autokratiji„.

Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) je pridružena članica EPP.

Pozivamo EPP da konačno razmotri članstvo Vučićeve partije„, dodao je Picula.

Poslanica SD Tanja Fajon, predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekla je da posle izbora 21. juna „više nema parlamentarne opozicije“ u Srbiji i ocenila da to „dovodi u pitanje legitimitet celokupnog rada novog parlamenta“.

Nivo demokratije u Srbiji značajno je opao posle izbora, da ne govorimo o situaciji sa slobodom medija„, kazala je Fajon.

Ona je navela da je zbog pandemije korona virusa poslata samo ograničena posmatračka misija OEBS i da EP nije mogao da pošalje sopstvenu.

Po domaćim posmatračima, izborne neregularnosti zabeležene su na 5% biračkih mesta, što je više od procenta neregularnosti na parlamentarnim izborima 2016. i predsedničkim 2017. godine„, dodala je Fajon.

Fajon je rekla da je odziv glasača bio znatno manji nego pre četiri godine i da je „ispod 50%, uprkos pritiscima vlade“ na građane da izađu na izbore.

Kao jedna od posrednica u međupartijskom dijalogu poslanika parlamenta Srbije o izbornim uslovima, sa žaljenjem mogu da kažem da uprkos našim naporima, uslovi nisu bili dovoljni da glavni deo opozicije učestvuje na izborima. Moramo da nađemo nove metode da ih uključimo u novu rundu našeg međustranačkog dijaloga„, navela je Fajon, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…