Grupa Od 80 profesora i saradnika Fakulteta političkih nauka (FPN) podržala građanske proteste u Srbiji

#1od5miliona

Beograd, 21. januar 2019. – Grupa od osamdeset profesora i saradnika Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu podržala je proteste u više gradova u Srbiji, navodeći da su građani „digli glas protiv urušavanja institucija, nasilja i gušenja sloboda“.

Prošle nedelja je grupa od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta potpisala zajednički apel kojim su dali podršku građanskim protestima protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Građanke i građani Srbije su digli glas protiv nasilja, nepravdi, gušenja sloboda, urušavanja institucija, obesmišljavanja demokratskih praksi i medijskih progona. Ono što se događa u našem društvu ne pogađa nas samo kao građanke i građane, nego i profesionalno“, navodi se u saopštenju koje je preneo portal Peščanik.

Potpisnici saopštenja su naveli da su „dovedene u pitanje vrednosti na kojima počiva program studija tog fakulteta a to su demokratija, građanske i političke slobode, uljudni dijalog s neistomišljenicima, nezavisnost institucija, podela vlasti i sloboda medija“.

Oni su podržali apel za zaštitu profesionalnih standarda koji se narušavaju na univerzitetima, naročito tolerisanjem plagijata državnih funkcionera.

U ovom trenutku, potrebno je da se oglasimo i sačuvamo ugled institucije i profesionalni integritet kako bismo čiste savesti izlazili pred studente i predavali ono što predajemo“, saopštio je nastavni kadar FPN-a i izrazio nadu da će im se u ovome priključiti i ostale kolege iz akademske zajednice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…