Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“: TV B-92 i Oliver Jakšić dužni izvinjenje svim ženama

novinarka

Beograd, 21. april 2020. – Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ zatražila je izvinjenje voditelja emisije „Fokus“ na Televiziji B-92 zbog pitanja upućenog doktorki Dariji Kisić Tepavčević koje su ocenile kao „uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja“.

Voditelj Oliver Jakšić je zamenicu direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ pitao za komentar odluke da „jedna dama ode u Niš uz ministra (Branislava) Nedimovića“ kada je situacija tokom pandemije koronavirusa u tom gradu bila najteža.

Uz ocenu da je „ovo nešto najbliže ratnom stanju“ voditelj je rekao da se „mnogi pitaju“ da li je neko iz struke, ali muškog pola, mogao da ode „na liniju fronta u Nišu„.

Novinarke su u saopštenju pozdravile odluku Darije Kisić Tepavčević da odbije da odgovori na to pitanje.

Grupa uz to ukazuje da su „TV B-92 i Oliver Jakšić dužni izvinjenje ne samo doktorki, nego i svim ženama – naučnicama, epidemiološkinjama, zdravstvenim radnicama, ali jednako i pripadnicama oružanih snaga, vojske i policije i celokupnoj javnosti„.

Ocenile su da je Jakšićev „pokušaj pitanja“ bio „uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja, ali i neukusno poređenje epidemije sa ratnim stanjem„, i poručile Jakšiću da „rat izgleda sasvim drugačije od epidemije virusa kovid-19„, te da su žene već vekovima sposobne za aktivno učešće i u ratnim stanjima.

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B-92 i čini je oko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…