Grupa Novinarke protiv nasilja poziva na solidarnost i bojkot kvazi-istraživačkog portala

novinarka

Beograd, 24. januar 2019. –  Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama zatražila je da prestane govor mržnje i pritisci na novinarke i da državni organ savesno i bez politizacije rade svoj posao i poštuju antidiskriminacione i druge zakone Republike Srbije.

U saopštenju grupa je kao dokaz da atmosfera nekažnjenog govora mržnje i nipodaštavanja novinarki cveta navela i stvaranje "posebnog kvazi-istraživačkog portala, Istraga, čija je očigledna namera isključivo napad na kritički orijentisane i društveno angažovane novinarke"

Na portalu Istraga, na kome nema nikakvih informacija o tome ko ga uređuje, do sada su objavljena tri teksta kroz koja se novinarke Hana Adrović, Jovana Gligorijević i Dragana Pećo pokušavaju diskreditovati i osramotiti, pretencioznim izvlačenjem činjenica iz konteksta i objavljivanjem detalja iz privatnih života, piše u saopštenju.

Grupa poziva građanke i građane na solidarnost, bojkotom tog i sličnih portala i zahteva da prestanu pritisci na nezavisne, "nepodobne" novinarke, da se sporni sadržaj koji je već postavljen ukloni, kao i sankcije za linč žena i novinarki koji postaje konstanta u političkom prepucavanju.

"Pozdravljamo svaku javnu osudu ovakvog govora, ali javna osuda ne sme da bude selektivna i nije dovoljno da ostane na tome", navela je Gupa i pozvala državne institucije da iskoriste zakonske mogućnosti da sankcionišu ovakav govor, bez obzira na to da li dolazi od funkcionera vladajuće partije ili bilo kog građanina, politički aktivnog ili ne.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…