Grupa: Izvršna vlast potpuno ignoriše stavove i komentare stručne javnosti o najvažnijim društvenim pitanjima

Vlada Republike Srbije

 Beograd, 28. mart 2018. – Grupa za slobodu medija poziva Vladu Srbije i resorna ministarstva ’’da uključe stručnu javnost u javne debate i donošenje odluka o najvažnijim društvenim pitanjima, kao što su izmene Ustava, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije’’.

Grupa ocenjuje da ’’mišljenja sve tri profesije vlast potpuno zanemaruje, njihovi konkretni predlozi i komentari se ignorišu, a najugledniji profesionalci na udaru su provladinih medija i državnih funkcionera’’.

’’Promene Ustava u oblasti pravosuđa, donošenje  seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije odbijaju se’’, piše u saopštenju, i to ’’uz potpuno ignorisanje stavova i komentara stručne javnosti i bez njihovog suštinskog uključivanja u kreiranje nacrta ovih dokumenata’’.

’’Demokratske vrednosti i vladavina prava u Srbiji mogu se graditi samo uz uključivanje zainteresovane javnosti u kreiranje pravnog okvira koji definiše evropsku budućnost Srbije’’, ukazuje Grupa za slobodu medija u saopštenju.

’’Apeli koji dolaze iz različitih profesija da se njihov glas ne uvažava ukazuju da isključivanje javnosti iz donošenja odluka nije više samo sporadično, već je preraslo u sistemski problem’’, ocenjuju iz Grupe.

Izvršnu vlast ne zanima šta misli struka iz dva razloga – zato što znaju da im neće odgovarati njeno mišljenje pa ne žele da ga čuju i zato što ih stvarno ne zanima mišljenje struke, rečeno je na skupu u organizaciji Grupe za slobodu medija "Struka namerno zapostavljena u donošenju Ustava i zakona", preneo je N1.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…