1. Početna
  2. Društvo
  3. Grujičić: Platforma „Čuvam te“ omogućava praćenje svake prijave nasilja

Grujičić: Platforma „Čuvam te“ omogućava praćenje svake prijave nasilja

Foto: fonet.rs

Beograd – Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je da je nacionalna platforma za prevenciju nasilja koja uključuje decu „Čuvam te“ sjajna stvar i da omogućava da se svaka prijava nasilja isprati do kraja.

Na platformiČuvam tedeca, popunjavanjem formulara, mogu da prijave nasilje.

Kako je istakla na okruglom stolu u Palati Srbija u Beogradu, posvećenom koordinaciji civilnog i državnog sektora na temu prevencije i zaštite dece od nasilja, platforma „Čuvam te“ omogućava prijavu nasilja bez javnog odavanja ličnih podataka.

Želim da kažem svim građanima da mogu da ostanu potpuno anonimni. Počevši od prve prijave, kada prijavljuju neko nasilje, tačno se vidi da li želite ili ne želite da budete anonimni. Ono što je najvažnije jeste da dobijate broj po kome možete da pratite šta se desilo sa vašom prijavom“, bavela je ministarka.           

„Ono što je takođe važno, posebno kada je zdravstvo u pitanju, to je da je povezano oko 190 zdravstvenih ustanova. Za sada će to biti odgovorni ljudi koji će na osnovu izveštaja lekara popunjavati platformu„, dodala je Grujičić.

Platforma „Čuvam te“ ima umreženih 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije, osnovna i viša javna tužilaštva, nacionalni centar za bezbednost dece na internetu i ustanove socijalne zaštite za smeštaj dece i omladine.

Ministarka smatra da je „Čuvam te“ projekat koji treba da pomogne svakom detetu koje se nađe u nevolji da iz nje što pre i sa što manje traume izađe.

Mi želimo, i sve ćemo na tom planu učiniti, da nikome ne dopustimo da naudi našoj deci. Zato je ovaj projekat Vlade Republike Srbije od najveće važnosti za budućnost naše dece„, izjavila je Grujičić.

Kako kaže, treba raditi na tome da se svaki oblik nasilja i sve ono što je sumnjivo – prijavi.

Bolje je da postoji više negativnih prijava za koje će se ispostaviti da se nije desilo ništa strašno, nego da se nešto propusti i da izgubimo mladog čoveka ili devojku zato što je vršeno nasilje nad njima – bilo porodično, bilo vršnjačko –  a da nismo mogli da im pomognemo„, izjavila je Grujičić.

Prema njenim rečima, u okviru platforme završeno je više od 150.000 obuka o tome kako da se prijavi nasilje. Kako kaže, obuku je završio i veliki broj dece.

Ja molim i roditelje i nastavnike i drugare i škole, ako primetite da se vaš drugar povlači, ako menja ponašanje, ako nije više isti – morate ga pitati šta mu je. On ima pravo da bude i bolestan, ali ima pravo da bude i neraspoložen zato što je na neki način ponižen„, navela je Grujičić.

Pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić rekla je da platforma ima dva dela – prvi, preventivno-edukativni deo, gde postoje obuke za decu, roditelje i nastavnike i drugi, koji se odnosi na prijavu nasilja nad decom.

Istakla bih i dodatno tehničko rešenje, a to je mobilna aplikacija ‘Čuvam te’, koja omogućava deci da na samo jedan klik na mobilnom telefonu roditelju ili nekom drugom stigne poruka o lokaciji sa koordinatama gde se dete nalazi„, navela je Marić.

Kako je rekla, zahvaljujući platformi, imaćemo uvid u efikasnost postupanja svake ustanove gde se čeka na postupanje, a vremenom i analize koje mere su donele pozitivne rezultate, zavisno od toga da li se situacije nasilja sa istim licima ponavljaju ili ne.

Na platformi „Čuvam te“ trenutno ima oko 70.000 registrovanih korisnika, navela je Marić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…