Gruhonjić: Potrebno umrežavanje nerežimskih medija

Dinko Gruhonjić

Sarajevo, 12. jul 2017. – Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić izjavio je da se u Srbiji mora raditi na umrežavanju medija koji nisu režimski i koji profesionalno obavljaju svoj posao.

"Samo umreženi će moći da pariraju mejnstrim režimskim medijima. Samo umreženi, moći će da dopru do većine građana", rekao je Gruhonjić na šestom forumu civilnog društva zemalja Zapadnog Balkana u hotelu Holidej u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, mediji u Srbiji koji nisu režimski plaćaju skupu cenu zbog toga, ali uprkos tome ostaju dosledni, o čemu svedoče brojna međunarodna priznanja koja dobijaju.

On se založio i za jačanje savezništva organizacija civilnog društva i medija, kao i za promovisanje uloge medija civilnog društva, koji je ne samo da već postoje već su neretko i najprofesionalniji i najhrabriji.

Gruhonjić je rekao da je država odlučila da ne poštuje medijske zakone koje je sama usvojila 2014. godine, te da iako se zakonima obavezala, država nije izašla iz vlasništva u medijima, kao što su dnevni listovi "Politika" i "Večernje novosti".

"Privatizacija medija sprovedena je nakaradno i postoje jasne indicije da je u njoj korišten novac iz budžeta lokalnih samouprava za kupovinu medija, a da su medije kupovale osobe bliske vladajućim partijama", naveo je Gruhonjić.

Ocenio je da je najplastičniji primer Novinske agencije "Tanjug", koja je zvanično ugašena u novembru 2015. godine, ali i danas 20 meseci kasnije  i dalje emituje vesti i naplaćuje usluge.

Kako je objasnio, time se u potpuno neravnopravan položaj dovode preostale dve privatne novinske agencije "Beta" i "Fonet".

"To je još jedan dokaz da u Srbiji medijsko tržište suštinski ne postoji", poručio je Gruhonjić.

Ocenio je da je finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u lokalnim sredinama Vojvodini kroz medijske projekte "potpuno izvrgnuto ruglu i pretvorilo se u udruženi kriminalni poduhvat".

"Novac dodeljuju samima sebi, zahvaljujući konkursnim komisijama. Iste te komisije budžetski novac dodeljuju i opskurnim nacionalnim tabloidima koji svakodnevno na najgrublje moguće načine krše novinarski kodeks", naveo je Gruhonjić.

Gruhonjiće je ocenio i da se Sporazum o podizanju nivoa bezbednosti novinara, koji su krajem prošle godine potpisali Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republičko tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja i asocijacije, ne poštuje, već da se situacija iz meseca u mesec pogoršava.

"Opravdano sumnjamo da su ga državne institucije potpisale samo da bi ispunile birokratski zahtev na putu evropskih integracija, a ne s namerom da ga sprovode", rekao je Gruhinjić.

U toku je 6. Forum civilnog društva Zapadnog Balkana u organizaciji Evropskog ekonomsko-socijalnog odbora (EESC) u saradnji sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC).

Najvažnije teme ovog skupa su organizacije civilnog društva u promovisanju održivog rasta i zapošljavanja, migracije, sloboda izražavanja i medija, kao i prava i osnaživanje žena, prenela je Beta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…