Gruhonjić: Od Vučićeve posete Kosovu najveću štetu imaće obični građani Kosova, kako Srbi, tako i Albanci

Dinko Gruhonjić

Sarajevo, 9.septembar 2018. – Dinko Gruhonjić, urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, za Klix.ba je analizirao dvodnevnu posetu Kosovu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove poruke koje je uputio.

Vučićev “nastup” Gruhonjić je ocenio glumom i direktnim provociranjem Albanaca.

Mi u Srbiji živimo u svakodnevnom političkom rijalitiju koji diktiraju Aleksandar Vučić i njegovi Gebelsi. Njegov nastup na Kosovu je neprestano glumatanje, a to je tokom svoje čitave karijere samo i radio. Laž i gluma. Mene najviše čude oni koji se čude zašto je Vučić lažov”, kazao je Gruhonjić za Klix.ba.

Gruhonjić smatra kako će od ove Vučićeve posete Kosovu najveću štetu imati obični građani Kosova, kako Srbi, tako i Albanci.

Na ovaj način se, kroz očigledni pakt nacionalista, cementiraju večiti sukobi i negira se svaka mogućnost bilo kakvog normalnog života. Vučić je na Kosovu vrlo otvoreno provocirao pokušavajući posetiti neke krajeve na Kosovu gde su rane još uvek sveže, poput dreničkog kraja, gde nije ni pokušao da se izvini za užasne masakre koje je srpska vojska i policija počinila tokom ’90-tih godina. Umesto pijeteta žrtvama, gurao im je prst u oko”, smatra on.

On naglašava da posle ovakvih poseta, kakva je bila Vučićeva Kosovu, ostaje samo spržena zemlja i još teži život.

Ja u konačno rešenje na Kosovu, kada je u pitanju politika Aleksandra Vučića, ne verujem. On vodi šibicarsku politiku koja je ustvari spoljna  politika Srbije koja se može sažeti u jednoj rečenici koja glasi: ‘Ako vi nama ne date pare, mi ćemo praviti probleme na Balkanu’. Naravno takve poruke su upućene zapadnim silama, a te sile iz ko zna kojih razloga drže Vučića u političkom životu”, kazao je Gruhonjić za Klix.ba.

Dodaje da Vučić nema nikakvu poruku, već će nastojati da oteže s ovim pitanjem dokle god bude mogao.

Vučić je tokom dvodnevne posete Kosovu posetio neka sela u subotu, ali u nedelju, kada je nameravao posetiti selo Banje u dreničkom kraju nije uspeo, jer su Albanci postavili barikade.

Pa taj kraj je u ratu na Kosovu najviše stradao. To vam je kao da je došao u Srebrenicu da širi ‘srpsku stvar’. To je bila smišljena provokacija da bi sebe prikazao kao heroja”, naglašava Gruhonjić.

Gruhonjić smatra da je i priča o razgraničenjima i menjaju granice samo taktički potez da bi se dobilo na vremenu.

Takva ideja je s one strane razuma, s obzirom da bi etničko razgraničenje između Srba i Albanaca neminovno imalo svoju lančanu reakciju i na BiH, od koje Srbija nije niti će dići svoje šape. Nacionalisti nikada ne pričaju o ljudima, već o teritoriju, a nakon toga slede etnička čišćenja i zločini”, zaključuje Gruhonjić za Klix.ba.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…