Gruhonjić: „Novinoliki“ sadržaj koji uređuje Dragan J. Vučićević ne smatram novinarstvom

Dinko Gruhonjić

Novi Sad, 17. jul 2019. – Neko će reći da nije u redu da novinari tuže novinare, ali ja nisam imao tu dilemu, izjavio je za FoNet novinar Dinko Gruhonjić.

On je to izjavio povodom sudske presude kojom je sankcionisan tabloid Informer i njegov glavni i odgovorni urednik Dragan Vučićević zbog uvreda na njegov račun.

Gruhonjić je za FoNet rekao da „novinoliki“ sadržaj koji uređuje Dragan J. Vučićević ne smatra novinarstvom.

Reč je o antinovinarstvu i o medijima koji postoje upravo da bi uništili integritet novinarske profesije. Da živimo u uređenoj državi, siguran sam da takvi mediji ne bi ni mogli da postoje ukoliko bi se primenjivali zakoni„, ocenio je Gruhonjić za FoNet.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da je zadovoljno sudskom presudom, iako je sudski proces bio „maratonski„.

Važna je poruka ove presude da se govor mržnje i javno blaćanje istaknutih novinara koji profesionalno rade svoj posao ipak sankcioniše„, navedeno je u saopštenju.

Pravosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu je doneta 16. maja, a njome je odbijena žalba tuženih na prvostepenu presudu iz juna 2017. godine.

Na osnovu pravosnažne sudske presude, tuženi su obavezni da tužiocu isplate sto hiljada dinara sa zateznom kamatom na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti, ugleda i prava ličnosti„, navodi NDNV.

Istom presudom glavnom uredniku Informera zabranjeno je da u tom mediju ponovi uvrede koje su iznošene protiv Gruhonjića pod pretnjom novčane kazne.

Vučićeviću je naloženo i da objavi ovu sudsku presudu u listu.

Dinko Gruhonjić će novac koji dobije na osnovu ove presude uplatiti u fond crowdfunding kampanje NDNV namenjene portalima VOICE, Autonomija i Autonomija na mađarskom jeziku, s ciljem jačanja nezavisnog novinarstva, kao jedine brane tabloidnom ludilu„, stoji u saopštenju NDNV.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…