Gruhonjić: Jedan od načina otpora režimu je ukrupnjavanje medijske scene u Srbiji

Dinko Gruhonjić

Novi Sad, 05. maj 2020. – Tokom vanrednog stanja napadi na medije bili su učestaliji, jedna novinarka je uhapšena, televizija N1 je optuživana da napada lekare, a tabloidni mediji su širili paniku.

Jedan od onih koji su bili etiketirani i to u parlamentu bio je i programski direktor Nezavisnog društva novinara Dinko Gruhonjić koga su poslanici vlasti nazvali „izdajničkom bitangom“.

Gruhonjić za N1 kaže da ne želi da se brani od takvih optužbi i ističe da će profesionalni mediji biti ugušeni kao mačići ukoliko nastave da rade kao do sada – rascepkano.

Upitan da li se oseća kao izdajnik, Gruhonjić kaže da ne želi da se brani od takvih optužbi i dodaje da je ljudima u Srbiji jasno ko je tu bitanga, „a boga mi i ko je izdajnik“.

Govoreći o pretećim porukama koje dobija, kaže da se one prijavljuju policiji i tužilaštvu, a da je rezultat „skoro nikakav“.

Kada je u pitanju etiketiranje novinara kao izdajnika, i to tokom vanrednog stanja, sagovornik N1 podseća na hapšenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić i ističe da je Srbija jedina zemlja na tlu Evrope koja je tokom vanrednog stanja uhapsila novinara.

To je bila proba dokle mogu da idu i posledica Zaključka koji je donela Vlada i koji podseća i smrdi na Zakon o informisanju iz 1998. godine. Ta proba im nije uspela jer još reaguju na spoljni pritisak. Na tom primeru se pokazala izvanredna brza reakcija i solidarnost kolega koji su obavestili međunarodne faktore na koje je ova vlast izuzetno osetljiva„, kaže Gruhonjić.

Dodaje da ga nervira i da mu smeta što je ta solidarnost retka, kako kaže endemska, i da novinari premalo rade na tome da se povežu i učine moćnijima nego što su sada.

Ako nastavimo da radimo rascepkano pogušiće nas kao mačiće“, ističe Gruhonjić i apeluje na kolege da se uozbilje i porade na ukrupnjavanju medijske scene, što je prema njegovim rečima jedan od načina otpora režimu.

Govoreći o odnosu vlasti i medija, on kaže da je on uvek manje-više neprijateljski i da je sloboda medija onolika koliko je stepen demokratije u društvu i koliko se mediji izbore za slobodu u savezništvu sa građanima.

A vlast će, dodaje, svuda u svetu pokušati da stavi šapu na medije, prenosi Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…