Gruhonjić: Ili sankcije za nasilnike ili ćemo se sami braniti

Dinko Gruhonjić

Novi Sad, 24. jun 2017. (Autonomija) – Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić pozvao je danas nadležne državne organe da po službenoj dužnosti procesuiraju nasilnike koji su pretili smrću publici i učesnicima tribine i projekcije filma, koja je odložena zbog tih pretnji u Nišu, i dodao da će u suprotnom građani biti prinuđeni da se samoorganizuju i da se sami brane od napada klerofašista i neonacista.

Antifašizam ne znači samo mirovnjaštvo i da pristajemo na to da nas razne bitange nekažnjeno maltretiraju. Mi ćemo adekvatno odgovoriti, ali nećemo odgovoriti hrišćanski na šamar, nego partizanski. Ovo nije pretnja, mi smo prinuđeni na samoodbranu”, rekao je Gruhonjić na konferenciji za novinare u Medija centru Vojvodine.

Dodao je da je tužan jer u Srbiji ima sve manje mesta i organizacija koje se ne plaše delovanja fašističkih hordi. “Fašizam se hrani strahom i ukoliko se uplašimo, oni će nas podaviti u mraku”, ocenio je Gruhonjić.

Naveo je da je jako razočaran odlukom partnerske organizacije Lokalni front iz Kraljeva da otkaže projekciju dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre” zbog pretnji koje su dobijali i ocenio da je to još jedan dokaz da je strah zavladao Srbijom.

Gruhonjić je dodao da se producenti, projektni tim i autori filmova neće uplašiti i najavio da će i ubuduće biti organizovane javne projekcije dokumentarnih filmova iz serijala “Stvarni ljudi – stvarna rešenja”, uključujući i projekciju filma i debatu o njemu u Nišu.

Ne planiramo da se skrivamo po podrumima, već očekujemo da državni organi prekinu da tolerišu neonaciste i klerofašiste koji se služe terorističkim metodama, inače ćemo ih smatrati saučesnicima”, kazao je Gruhonjić.

Programska direktorka organizacije ForumZFD Nataša Govedarica kazala je da se javni prostor sužava za one koji promovišu vrednosti tolerancije, solidarnosti, mira, a istovremeno se otvara onima koji promovišu politiku ratnih zločina.

Koje su to vrednosti koje treba da se promovišu u javnom prostoru, ako nisu one koje mi zagovaramo: mir, pomirenje, dobrosusedski odnosi, ravnopravnost? Istovremeno, javni prostor se otvara za ekstremističke organizacije kao što je Alternativa, gde govori osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin”, rekla je Nataša Govedarica.

Ona je odbacila ocene da je naslov filma “Albanke su naše sestre” povod za incidente, jer je navodno “provokativan”.

Takav argument liči na takozvani argument kratke suknje, u procesima protiv silovatelja, koje se brane time da su ih žrtve provocirale jer su nosile kratke suknje”, navela je Nataša Govedarica.

Programski menadžer Duško Medić rekao je da je “užasnut” incidentima. “Prvi put sam se osetio nebezbedno i da mi je ukinuta sloboda. Krivim državu, policiju i ostale institucije koje su dozvolile da se takve grupe okupljaju i prate nas iz grada u grad”, kazao je Medić.

Ocenio je da ukoliko država ne stane na put takvim ekstremističkim organizacijama, u budućnosti će se dešavati mnogo gore situacije.

Koautor filma Darko Šper ocenio je da policija u Nišu nije pravovremeno reagovala da spreči incident u Nišu, jer je očigledno bila reč o ekstremistima sa rušilačkim namerama. “Država treba da reaguje adekvatno, da joj se ovi ludaci ne obiju o glavu”, poručio je Šper.

Na konferenciji za novinare prikazani su video i audio zapisi o incidentima u Nišu, na kojima se moglo čuti i videti kao osoba koja se predstavila kao “četnički vojvoda” preti klanjem prisutnima, prebijanjem, razbijanjem prostorija, paljenjem zastava.

Policija ga nije sprečavala u pretnjama a jedan od policajaca mu je rekao: “Vojvodo, polako, znate da ste slabog zdravlja”.

Na konferenciji je rečeno da je podneta krivična prijava protiv “četničkog vojvode” koji je pretio u Nišu. Prijava je podneta po mehanizmu predviđenom Sporazumom o bezbednosti novinara, koji su potpisali Republičko javno tužilaštvo, MUP i novinarska i medijska udruženja.

Projekcija dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre” koja je trebalo da bude održana u Medija centru u Nišu u četvrtak, odložena je zbog brojnih verbalnih pretnji koje je grupa desničara uputila organizatorima.

Ispred zgrade Medija centra okupilo se oko 50 desničara koji su vređali organizatore i pevali nacionalističke pesme o Kosovu.

U samoj sali u Medija centra, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne “polupati” prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.

On je trojici mladića koji su došli s njim dao papirnu zastavu Kosova, a drugu je zadržao za sebe i najavio da će zapaliti zastavu ako projekcija počne.

Okupljeni desničari gađali su kamenicama i grumenjem zemlje pojedince iz publike koji su stajali na terasi.

Policija je izbacila čoveka koji se predstavljao kao četnički vojvoda i rekla da projekcija filma i tribina posle toga mogu biti održani, ali su organizatori odlučili da zbog bezbednosti odlože projekciju i saopštili da će datum najaviti naknadno.

Dokumentarni film “Albanke su naše sestre” je jedan od pet filmova iz projekta “Stvarni ljudi, stvarna rešenja”, koji su snimili u koprodukciji Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD.

Serijal govori o različitim aspektima normalizacije odnosa Srbije i Kosova, iz perspektive takozvanih “običnih građana”.

Slični incidenti dešavali su se pre 10 dana u Novom Sadu tokom promocije filma “Kosovo, nazdravlje” iz istog serijala, ali je uprkos protestima desničara promocija održana. Filmovi su bez incidenata promovisani u Beogradu, Pančevu i Vranju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…