Grubješić: Godina bez otvorenih poglavlja nije dobra vest

Suzana Grubješić

Beograd,13. decembar, 2020. – Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je da godina bez otvorenih poglavlja i zastoj Srbije na putu ka Evropskoj uniji nije dobra vest.

„To je dobra vest samo za one koji ne vide Srbiju u EU, a takvih je mnogo na žalost. Nije sporno kritikovati situaciju u Srbiji, ali je maliciozno i zlonamerno radovati se ovakvoj odluci EU“, ocenila je Grubješić u intervjuu za „Blic“.

Ona je ukazala da se izveštaj Vladimira Bilčika o Srbiji naslanja na izveštaj Evropske komisije i podsetila da će on biti usvajan u parlamentu EU u martu, a do tada ima vremena da se stvari promene na bolje, naročito u oblasti vladavine prava.

„Pokazalo se da još uvek nema političkog jedinstva u EU oko pitanja proširenja. Izgleda da je EU u ovom trenutku spremnija da u naš region ulaže mnogo više novca, nego da ga približi članstvu. S jedne strane to je dobro jer su nam potrebni evropski fondovi, ali s druge strane otvara se prostor za spekulacije o alternativi punopravnom članstvu, kao što je članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

EU poseduje instrumente i strateške koncepte da ubrza integraciju regiona, ali je svojom sporošću otvorila prostor za ulazak drugih aktera koji se ne opterećuju preterano vladavinom prava i demokratijom“, zaključila je Grubješić.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…