Grubješić (EPuS): Bez napretka u poglavljima pregovora sa EU nova se ne mogu otvoriti

Evropski pokret u Srbiji (EPuS)

Beograd, 15. mart 2018. – Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić je upozorila da se po novom sistemu EU ne mogu otvoriti pregovori o narednim poglavljima ako nema napretka u nekim prethodnim. 

Grubješić je u Kraljevu izjavila da su zato otvorena poglavlja 23, 24 i 35 ključna u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), ali i da su „suspenzivna, ukoliko u njima ima nedostataka“.

"U ovom novom sistemu koje EU ima, jesu suspenzivna. To znači da ako nema napretka u tim poglavljima, onda se ne dopušta ni otvaranje drugih", rekla je Grubješić.

Dodala je da je "tako na prošloj Međuvladinoj konferenciji 'stradalo' poglavlje 33 koje smo bili spremni da otvorimo, ali zbog nedostatka u poglavlju 23, o vladavini prava, to poglavlje nije otvoreno i nadamo se da to ovog puta neće biti slučaj".

Podsetila je da je Srbija "dobrovoljno na evropskom putu" i da je to "naš izbor na koji nas niko ne primorava".

"Mi smo dobrovoljno na evropskom putu, nas niko ne tera da ulazimo u EU. To je naš izbor i taj put treba u dogledno vreme završiti. Ja se nadam, imajući u vidu ovu novu strategiju o proširenju koja prvi put pominje godinu 2025. kao godinu mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore, da ćemo mi taj posao tada i završiti", kazala je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Suzana Grubješić je podsetila da "Srbija u ekonomskom smislu dosta zavisi od EU, s obzirom da se dve trećine naše spoljne trgovine obavlja sa EU, da je naš bankarski sektor koji je dosta vezan za banke iz zemalja članica EU".

Ta razmena je za sada u korist EU, ali "mi taj deficit smanjujemo svake godine time što se integrišemo u taj ekonomski prostor, što znači da su i ekonomske integracije važne kao i ove druge".

Debatu "Srbija i EU: Politički i ekonomski odnosi" su u Narodnoj biblioteci u Kraljevu organizovali Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka, u saradnji sa Evropskim pokretom Kraljevo, u okviru projekta "Evropa za mene". 

Te debate u 17 gradova Srbije podržava Delegacija Evropske unije, da bi se u javnosti pokrenuo razgovor o evrointegraciji Srbije i građanima dale proverene i korisne informacije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…