Grenel doveo u pitanje posvećenost Nemačke obavezama u NATO

Ričard Grenel

Berlin, 15. maj 2020. – Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel prozvao je nemačke socijaldemokrate (SPD) zbog diskusije oko postavljanja američkog nuklearnog oružja u zemlji i doveo u pitanje posvećenost Berlina obavezama u NATO.

Grenel je i specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova, kao i vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe.

Nedelju dana nakon što je Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) ponovo otvorila debatu oko američkog nuklearnog oružja postavljenog u Nemačkoj, Grenel je saopštio svoje mišljenje o tome u autorskom tekstu za nemački Velt.

Grenel je u tekstu ukazao na kontinurani značaj NATO, s obzirom na pretnje koje dolaze od Rusije, Kine i Severne Koreje, i istakao ulogu NATO u nuklearnom odvraćanju za očuvanje mira.

Međutim, prema Grenelu, Nemačkaumanjuje solidarnost i tako podriva nuklearno odvraćanje NATO„.

Grenel se oglasio nakon što je lider SPD u Bundestagu Rolf Micenih (Mützenich) u intervjuu za Tagesšpigel ranije ovog meseca zahtevao da Nemačka „isključi postavljanje američkog nuklearnog oružja u budućnosti„.

Neke njegove partijske kolege, uključujući ministra spoljnih poslova Hajka Masa, povukle su tu izjavu.

Međutim, ostali političari iz SPD, uključujući kopredsedavajućeg Norberta Valtera-Borjansa, žele da se razgovara o ulozi Nemačke u nuklearnoj strategiji NATO, što je izvestio EURACTIV.de.

Za Grenela je takva rasprava neprihvatljiva. Umesto toga, on zahteva da „nemačko političko vođstvo, posebno oni iz SPD, jasno kažu da Savezna Republika poštuje obaveze (prema NATO) i stoji uz svoje saveznike„.

Inače, ovo nije prvi put da Grenel iznosi zahteve Nemačkoj oko obaveza u NATO. Od kako je u maju 2018. postao ambasador SAD u Berlinu, on stalno poziva Nemačku da za odbranu izdvaja 2% BDP, kako je predvidjeno za članice NATO.

U avgustu 2019. Grenel je zapretio povlačenjem dela američkih snaga iz Nemačke ako Berlin ne ispuni tu obavezu.

Zbog beskompromisnog tona i percepcije da se meša u unutrašnje poslove Nemačke Grenel nije popularan među nemačkim političarima i u javnosti, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…