GRECO: Srbija još da radi na suzbijanju korupcije

Srbija je prešla dug put u stvaranju regulatornog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, ali još mnogo treba da učini da bi taj sistem radio kako treba i da bi se smanjio "primetan jaz između zakona i onog što se čini u praksi", navodi se u izveštaju tela Saveta Evrope (SE) za borbu protiv korupcije.

U izveštaju fokusiranom na korupciju u oblasti pravosuđa i zakonodavne vlasti, navodi se da je u Srbiji praksa obavljanja više javnih funkcija pre pravilo nego izuzetak, da obaveza prijave imovine javnih službenika ne obuhvata dovoljno podataka, da kazne za kršenje zakona nisu efikasne, dok su propisi u vezi sa sukobom interesa suviše ograničeni.

Izveštaj Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) u sastavu SE, objavljen 2. jula, prvi je izveštaj tog tela o Srbiji koji se bavi sprečavanjem korupcije pri obavljanju funkcije člana parlamenta i pravosudnih funkcija. Izveštaj sadrži preporuke srpskim vlastima koje za 18 meseci treba da obaveste SE o tome šta su preduzele u vezi sa preporukama.

GRECO pored ostalog preporučuje da se "preduzmu mere za pospešenje transparentnosti parlamentarnih postupaka, da se ojača nezavisnost i uloga Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca".

Takođe preporučuje se da se dopune postupci za postavljanje i unapređenje sudija, predsednika sudova i tužilaca, pre svega tako što će se "nacionalni parlament isključiti iz tih postupaka i zajamčiti postavljanje na položaje u skladu sa zaslugama". Takođe, ukazuje se da treba nastaviti reformu sistema vrednovanja rada i učinka sudija i tužilaca.

GRECO navodi da je potrebno uvesti propise kojima će se regulisati kontakti članova parlamenta sa lobistima s obzirom da tu postoji veliki rizik od neadekvatnog uticaja.

Ocenjuje se i da treba dodatno raditi na jačanju principa etičnosti i integriteta među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima kroz obuke i predstavljanje kodeksa ponašanja.

Telo SE za borbu protiv korupcije navodi da u srpskom parlamentu samo predsednik može da dobija poklone, kao deo pažnje i protokola vezanih za taj položaj, da je u protekle dve godine primljeno oko 50 takvih poklona i da u vezi s tim nije bilo kršenja zakona. "Vlasti navode da poslednjih godina nisu zabeleženi pokloni sudijama i tužiocima i oko toga nije bilo nikakvih postupaka", dodaje se u izveštaju.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…