1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. GRECO: Potrebna bolja primena antikorupcijskih propisa

GRECO: Potrebna bolja primena antikorupcijskih propisa

Savet Evrope

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije GRECO pri Savetu Evrope ocenila je 16. oktobra da su srpske vlasti u prethodne dve godine dobro izmenile propise u oblasti borbe protiv korupcije, ali da je potrebno obezbediti pravosnažne presude i osnažiti nadležna tela.

Borba protiv korupcije jedan je od važnijih zahteva EU, ali i preduslova za bolji život u Srbiji. Prema indeksu organizacije Transparentnost internešenal (Transparency International) Srbija je među zemljama sa široko rasprostranjenom korupcijom, na 72. mestu od 177 zemalja u svetu.

"GRECO čestita Srbiji na zakonskim reformama koje su prethodnih godina donete da bi se na pravi način ispunile preporuke" ovog tela, navodi se u izveštaju o propisima koji omogućavaju krivično gonjenje za korupciju.

Podseća se da je zadovoljavajući napredak u propisima o finansiranju partija zabeležen u prethodnom izveštaju 2012. godine, dok je preostalo pet preporuka o krivičnom gonjenju, koje su do sada uglavnom ispunjene.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…