Grčka: Micotakis na vlasti, Cipras u opoziciji

Micotakis, Cipras

Atina, 8. jul 2019. – Konzervativna Nova demokratija (ND) vratila se na vlast u Grčkoj i poslala Aleksisa Ciprasa i njegovu Sirizu u opoziciju.

ND, partija desnog centra, deo grupe Evropska narodna partija (EPP) u Evropskom parlamentu, osvojila je gotovo 40% glasova, partija levice Siriza dobila je 31,5%, socijalistički KINAL 8 a komunistička partija 5,3%.

Lider ND Kirijakos Micotakis je dan posle pobede na parlamentarnim izborima, položio zakletvu i postao novi grčki premijer.

Grčko rešenje, nacionalistička, proruska i antimigrantska partija, osvojila je 3,7% glasova i deset mesta u novom grčkom parlamentu a Diem25, stranka bivšeg Ciprasovog ministra finansija Janisa Varufakisa, imaće devet mesta.

Neonacistička Zlatna zora koja je 2012. prvi put ušla u parlament, nije uspela da pređe cenzus od 3%.

Prema zvaničnim rezultatima, ND će moći sama da formira vladu jer je osvojila 158 mesta u parlamentu koji broji 300 poslanika. Siriza će imati 86 a KINAL 22 mesta.

Kako je javila agencija AP, očekuje se da će Micotakis do večernjih sati 8. jula imenovati ministre koji će 9. jula položiti zakletvu i preuzeti dužnost. Za 10. jul je predviđen prvi sastanak vlade.

Iako je Cipras, koji je na vlast došao 2015, izveo zemlju iz mera štednje uvedenih zbog dužničke krize, grčki glasači su kaznili njegovu politiku visokih poreza.

Analitičari ocenjuju da je i sporazum sa Severnom Makedonijom, tzv. dogovor iz Prespe kojim je okončan gotovo tri decenije dug spor oko imena tog suseda Grčke, negativno delovao na rejting Sirize, posebno u severnim deloma zemlje.

Kampanja ND bila je fokusirana na pro-biznis program čiji su prioriteti ekonomski rast i nova radna mesta kroz ubrzavanje ulaganja.

Lider ND Kirijakos Micotakis je obećao da će Grcima doneti jedinstvo i pozvao mlade koji su tokom krize napustili Grčku da se vrate u zemlju. „Promenićemo zemlju koju ste ostavili„, istakao je Micotakis.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bio je među prvim liderima koji su čestitali Micotakisu a čelnik EPP Žozef Dol rekao je da rezultat grčkih izbora predstavlja „jasnu poruku odmicanja od populizma„.

Mi smo najveća partija desnog centra u EPP i vodićemo zemlju na osnovu naših zajedničkih evropskih vrednosti„, istakao je poslanik Jorgos Kumucakos.

 Sekretar za međunarodne odnose ND Janis Smirlis je za EURACTIV Grčka rekao: „Grčki narod je dao jasan mandat Novoj demokratiji i Kirijakosu da formira većinsku vladu i dovede zemlju… do rasta, investicija i mogućnosti za sve Grke„.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je lideru konzervativne ND na pobedi na parlamentarnim izborima u Grčkoj koji su održani 7. jula.

Želim da vam čestitam na čistoj pobedi na parlamentarnim izborima. Vi znate moju ličnu privrženost Grčkoj čiji su ljudi propatili mnogo u prošloj dekadi„, napisao je Junker u poruci na Tviteru.

Inače, grčka štampa piše da je vrlo verovatno da će sadašnji glavni portparol Evropske komisije Margaritis Shinas biti novi ministar spoljnih poslova Grčke.

 Micotakis je zatekao zemlju u mnogo boljem stanju nego što je bila pre četiri godine, rekao je Cipras i najavio formiranje koalicije „naprednih“ političkih snaga.

Izgubili smo samo 4% u poslednje četiri godine„, kazao je Cipras dodajući da mu je sledeći cilj da transformiše Sirizu u veliku naprednu demokratsku partiju.

Siriza je odmah priznala pobedu ND ocenjujući međutim da nije „strateški poražena„.

Sa više od 31% osvojenih glasova Siriza postaje glavna opoziciona partija u Grčkoj i takođe ima vodeću ulogu među naprednim političkim snagama u Evropi, rekao je Sirizin evroposlanik i potpredsednik Evropskog parlamenta Dimitris Papadimulis.

Na pitanje portala EURACTIV da li je Ciprasov autoritet poljuljan, Papadimulis je rekao: „Ne samo da Cipars nije poljuljan, nego je on super moćan. Oni koji su ciljali na strateški poraz Sirize, zapravo su ‘omanuli„.

Evroposlanik Stelios Kuloglu smatra da iza Sirizinog poraza stoje dva razloga – to što je morala da sprovodi mere štednje i dogovor iz Prespe.

Iako je to bio najbolji mogući sporazum koji smo mogli da dobijemo, ND je odlučila da podrži nacionalističku opoziciju„, rekao je Kuloglu.

On je rekao i da Micotakis nema specifičan program i da cena njegovih obećanja po ekonomiju nije dobro sračunata.

Varufakis, koji je bio deo prve Ciprasove vlade 2015, rekao je da su Grci svrgli još jednu „vladu spasilačkih paketa zajmova„. Istovremeno je obećao da će se boriti protiv ND koja će, prema njegovim rečima, raditi za grčke oligarhe, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…