Grčić da jasnim nedvosmislenim podacima dokaže svoje tvrdnje

BIRN Srbija

Beograd, 24. januar 2017. (BIRN Srbija) – BIRN je uputio odgovor direktoru EPS-a Miloradu Grčiću povodom njegove izjave o tekstu u kojem je predstavljeno istraživanje BIRN-a o slučaju ''računi za struju''. 

Odgovor BIRN-a prenosimo u celosti.

Povodom izjave vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije da sadašnja cena očitavanja brojila nije veća u odnosu na pređašnju, BIRN poziva Milorada Grčića da iznese dokumenta, kao i jasne i nedvosmislene podatke sa teritorije cele Srbije kojima bi dokazao svoju tvrdnju.

Da je cena očitavanja najmanje duplo skuplja u odnosu na prosečnu prethodnu cenu, BIRN je došao na osnovu kvantitativne analize koja je podrazumevala razgovore sa čitačima brojila, predstavnicima pet zadruga koje su očitavale brojila tokom prethodnih godina, kao i na osnovu tenderske dokumentacije za očitavanje brojila u periodu 2014. i 2015. godine.

BIRN poziva rukovodstvo EPS-a, na čelu sa Grčićem, da javnosti dostavi precizne podatke koliko je novca pre spornog tendera za očitavanje brojila EPS izdvajao na teritoriji cele Srbije. Navođenje sporadičnih slučajeva očitavanja u „planinskim delovima i zaseocima“ nikako ne mogu biti relevatan podatak i još manje mogu ubediti javnost u tvrdnju da je cena od 39,99 dinara „dobar posao i ozbiljna ušteda“, kako je u saopštenju naveo Grčić.

BIRN podseća direktora EPS-a da ga je u više navrata pozivao na razgovor, poslednji put u nedelju, 22. janura 2017. godine, pre nego što je tekst objavljen, a da mu je još 20. decembra 2016. godine postavio konkretna pitanja pisanim putem, na koja nikada nismo dobili odgovor.

Ovom prilikom ista pitanja postavljamo javno, i pozivamo direktora EPS-a da na njih odogovori:

  1.  Elektroprivreda Srbije je ove godine raspisala tender za usluge očitavanja 3,5 miliona brojila. Pobednička ponuda je iznosila 39,99 dinara. Kako se opravdava ovako visoka cena, s obzirom na to da je cena očitavanja brojila godinama iznosila oko 10 dinara po brojilu u urbanim sredinama, do 25 dinara u ruralnim područjima?
  2. Ako se uzme u obzir da je za očitavanje brojila EPS na godišnjem nivou izdvajao oko milijardu dinara, kako se opravdava skoro duplo više novca za ovu potrebu u narednom periodu?
  3. Zašto je promenjena dosadašnja praksa očitavanja brojila u kojoj su značajnu ulogu igrali radnici Elektrokosmeta i radnici sistema EPS-a sa Kosova?
  4. Zašto je raspisan objedinjeni tender za teritoriju cele Srbije?
  5. Kako je moguće da jedna cena, u ovom slučaju 39,99 dinara po brojilu, može da se primeni na svih 3,5 miliona brojila u Srbiji, kada je jasno da cena očitavanja brojila u urbanim i ruralnim sredinama ne mogu biti iste?

BIRN Srbija podseća da ovo nije prvi put da predstavnici EPS-a ignorišu obavezu da odgovore na pitanja koja su od javnog interesa ili da medijima dostave traženu dokumentaciju o različitim poslovima tog javnog preduzeća, na šta ih i Zakon obavezuje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…