Grbović: „Ne verujem da je iskrena želja vlasti da postanemo punopravna članica EU“

Pavle Grbović

Beograd, 17. decembar 2020. – Naša spoljna politika je šizofrena, blaže rečeno neujednačena, izjavio je FoNetu predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović.

Grbović smatra da strateški put i cilj Srbije mora biti Evropska unija (EU), ali ne veruje da su vlasti iskrene u toj želji i nameri.

Svaka država svoju spoljnu politiku kreira prema svojim interesima. Interesi jesu i u slučaju Srbije primarni orijentir, ali ne interesi države, već vladajuće elite, ocenio je Grbović u serijalu razgovora Agreman.

On smatra da Srbija pokušava da vodi politiku „četiri stuba“, a realno nema nijednog, jer je jednako nepouzdan partner svima.

Jednako ne poštujemo dogovore sa svima, podršku svakog od njih, već živimo u srbocentričnoj ulozi da sve svetske sile „ustaju i ležu“ sa mišlju kako nauditi Srbiji, a da je naš jedini cilj da ih nadigramo i preigramo, ukazao je Grbović.

Prema njegovom stavu, Srbija mora da se opredeli za EU, kao svog partnera i strateški put, i da sa njom usklađuje svoju spoljnu politiku, ekonomiju i sve ostalo.

Ne verujem da je iskrena želja vlasti da postanemo punopravna članica EU, ali moraćemo da idemo ka tome, pre ili kasnije,  poručio je Grbović.

Odluka EU da ove godine ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom, kako je ukazao, predstavlja jasnu poruku Beogradu da nije pouzdan partner.

Živimo u državi koja ni po jednom parametru ne može da se svrsta u red uređenih evropskih demokratskih država, predočio je Grbović.

Prema njegovom viđenju, Kosovo je najskuplja srpska reč, ali i najjeftinije opravdanje zašto nismo uspeli da napredujemo na nekim drugim poljima.

To je, kako je precizirao, najjeftinije opravdanje zašto političke elite u Srbiji nisu uspele za 20 godina da stvore državu dostojnu života normalnog i pristojnog čoveka.

Grbović, međutim, ne bi po svaku cenu kritikovao ideju mini Šengena i uklanjanja barijera za ekonomsku saradnju u regionu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…