Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

Građanski savet za čistiji vazduh

Valjevo, 16. decembar 2021. – Gradska vlast u Valjevu je bez rezultata u rešavanju problema aerozagađenja. To je zaključak sa sastanka valjevskog Građanskog saveta za čist vazduh.

Podsećamo, Građanski savet za čist vazduh je neformalno telo sastavljeno je od pojedinaca/ki i predstavnika/ca organizacija civilnog društva koji imaju iskustva, znanja i volje da pomognu u borbi protiv aerozagađenja u Valjevu. .

Članovi Saveta su, između ostalog, analizirali Odluku o budžetu grada Valjeva za 2022. godinu i javnu raspravu koja je održana 08. decembra 2021.

Zaključeno je gradska uprava nije pokazala spremnost da se izjasni o predlogu građanskih mera koji je dostavljen lokalnoj samoupravi 09. novembra.

Projektni tim Zelene komune 22 predstavio je članovi Saveta rezultate istraživanja stavova građana Valjeva o dostignućima lokalne politike koja se tiče zaštite kvaliteta vazduha.

Kao najznačajniji nalazi istaknuti su uverenje ispitanika da je vazduh u Valjevu opasan po zdravlje i da je životna sredina u Valjevu veoma ugrožena.

Pored toga, istraživanje ukazuje na zatvorenost lokalnih vlasti za učešće javnosti i nizak aktivizam građana. Većina ispitanika smatra da lokalne vlasti imaju veoma slab učinak u oblasti smanjenje zagađenja vazduha.

Stoga je potrebno, po mišljenju građana, pomoći domaćinstvima da postanu energetski efikasna, kontrolisati zagađivače i pokrenuti postupke protiv odgovornih na propuste.

Članovi Saveta su zaključili da, mere koje  u pravcu smanjenja zagađenja vazduha preduzimaju nadležni, uprkos navodnim milionskim ulaganjima, ne daju rezultate, budući da merni uređaji i dalje registruju visoke, nedozvoljene koncentracije suspednovanih čestica prašine.

Iako su neke javne ustanove priključene na sistem daljinskog grejanja, to nije doprinelo da vazduh u Valjevu bude čistiji, s obzirom na to da se u centralnim gradskim ulicima stanari i domaćinstva ne priključuju na Toplanu.

Razmatrajući buduće aktivnosti, Savet se saglasio da je potrebno dalje zastupati pred lokalnom vlašću sprovođenje seta mera navednih u Građanskom predlogu koji treba da unapredi obaveštenost, da smanji rizik za zdravlje i  da utiče da se urgentno smanji zagađenje vazduha u Valjevu.

Na narednoj sednici Saveta za čist vazduh (koja će biti održana u januaru 2022.) razmatraće se učinak i rezultati Plana kvaliteta vazduha u periodu 2016-2021. godine.

“Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.”

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…