Gradska vlast i Uprava Zoo vrta ignorišu predloge biologa i ekologa

Beograd, 13. avgust 2016. (Beta) – Studenti Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu protestovali su  ispred beogradskog Zoološkog vrta protiv izgradnje pingvinarijum zbog, kako su ocenili, nedostatka uslova za proširivanje i držanje novih životinja.

Protest, pod sloganom "Pingvin mali  –  samo nam to fali", podržali su članovi Udruženja za zaštitu životinja "Feniks", a nekoliko desetina okupljenih nosilo je transparente na kojima je pisalo "Sloboda za ljude, sloboda za životinje", "Sloboda za sve životinje", "Zoo vrt  –  bol, patnja, strah".

Organizatorka protesta, studentkinja Biološkog fakulteta Iva Atanasković, kazala je da su osnovni zahtevi okupljenih sprečavanje izgradnje pingivnarijuma zbog "prenatrpanosti životinjama" Beo zoo vrta, preusmeravanje sredstava namenjenih njegovoj izgradnji za poboljšanje "očajnih" uslova života postojećih životinja i prebacivanje u prirodne rezervate onih životinja čiji se uslovi života ne mogu poboljšati.

Atanaskovićeva je kazala da su studenti pokušali da stupe u kontakt sa Upravom Zoo vrta, ali da im to "nije pošlo za rukom", kao i da su poslali dopis gradonačelniku Siniši Malom i Gradskoj upravi, ali da nisu dobili odgovor.

"Nadamo se da će Uprava Zoo vrta uzeti u obzir ono što kažu biolozi i ekolozi, a ne samo ono što kažu ekonomisti o povećanju profita zoo vrta, jer bitne su životinje, one nisu puke atrakcije", navodi ona.

Kako je objasnila, dovođenje novih životinja na duže staze stvorilo bi nove probleme jer "nove životinje traže još para i ulaganja", što bi značilo da će "beli i mrki medved koji su u očajnim uslovima još duže čekati poboljšanje uslova i investicija u njihove kaveze".

"Mi ne kritikujemo Upravu Zoo vrta, dajemo konkretne predloge da bi ti uslovi najefikasnije mogli da se poboljšaju. Za mrkog medveda, koji živi na betonskoj podlozi uz mala ulaganja i promenu podloge u zemljanu i sadnja vegetacije, stvaranje uslova za kopanje i penjanje, medi bi pobošljalo uslove života", kazala je Atanaskovićeva i dodala da umesto izgradnje bazena za pingvine predlažu izgradnju bazena za nilske konje, jer žive u premalom bazenu.

Predstavnica Udruženja za zaštitu životinja "Feniks" Milica Ranković ocenila je da to što gradonačelnik Beograda i direktor Zoo vrta nisu odgovorili na dopis upućuen 8. avgusta u kojem su pozvani na protest predstavlja "neki odgovor".

"Rekla bih da predstavnici grada nemaju sluha za naše zahteve. Još uvek ne mogu da tvrdim, ali mislim da nemaju", rekla je ona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…