1. Početna
  2. Društvo
  3. Životna sredina
  4. Gradonačelnici eko-gradova za sporazum o klimi

Gradonačelnici eko-gradova za sporazum o klimi

globalno zagrevanje

Više desetina čelnika gradova koji vode računa o zaštiti prirodne sredine potpisaće 21. jula Vatikansku deklaraciju kojom se nacionalni lideri pozivaju da usvoje "hrabar klimatski sporazum" kako bi se globalno zagrevanje zadržalo na nivou bezbednom za čovečanstvo.

To je poslednji i verovatno najznačajniji korak u inicijativi Vatikana da se "održi zamah" nakon papine ekološke enciklike a pred ključne pregovore o zauzdavanju klimatskih promena krajem godine. Vatikan se "obratio" gradonačelnicima jer su prvi kada treba braniti gradove od posledica promena klime, ali i zbog toga što urbane sredine emituju najviše štetnih gasova.

Na dvodnevnoj konferenciji o klimi u Vatikanu učestvuje oko 60 gradonačelnika a primiće ih i papa Franja koji je nedavno objavio encikliku o zaštiti čovekove okoline sa ciljem da pojača pritisak na svetske lidere da na konferenciji UN o klimi u Parizu u decembru postignu sporazum.
 
U Vatikanskoj deklaraciji, prenosi agencija AP koja je imala uvid u taj dokument, navodi se da su "promene klime koje je izazvao čovek realnost i da je efikasna kontrola tih promena moralni imperativ za čovečanstvo".
 
Deklaracijom se traže finansijski podsticaji za prelazak na obnovljivu i energiju u čijoj se proizvodnji emituje manje ugljenika, kao i preusmeravanje držvanih para sa vojne potrošnje na "hitne investicije" u održivi razvoj, pri čemu bogate zemlje treba da pomognu siromašnim.
 
Navodi se da će politički lideri imati "posebnu odgovornost" na pregovorima u Parizu da odobre "hrabar klimatski sporazum kojim će se globalno zagrevanje ograničiti na nivou bezbednom za čovečanstvo dok će se siromašni i osetljive grupe zaštiti od promena klime koje im ozbiljno ugrožavaju život".
 
Vatikan je već angažovao nobelovce, svetske lidere, UN, kompanije koje se trude da manje zagađuju prirodu i brojne borce za čistiju čovekovu okolinu da prenose poruku pape Franje da je briga o Zemlji i čovečanstvu "neodložan moralni imperativ". Sada su se papa i Vatikan okrenuli gradonačelnicima.
 
U Vatikanu su guverner Kalifornije Džeri Braun (Jerry Brown), američke savezne države koja je usvojila najstrože standarde za emisiju gasova sa efektima staklene bašte u Severnoj Americi, kao i gradonačelnici Bostona, Njujorka, Osla, Vankuvera. Mnogi od njih su i u novom Savezu gradova sa neutralnim otiskom ugljenika čiji su se članovi obavezali da do 2050. ili pre toga smanje smisiju gasova sa efektima staklene bašte za najmanje 80%.
 
Tu su i gradonačelnik San Franciska, grada koji je zabranio plastične kese i stiropor, kao i Berlina koji je od 1990. smanjio emisiju šttenih gasova za 29% dok mu je bruto domaći proizvod porastao za 19%.
 
Među učesnicima je i gradonačelnica Stokholma, grada koji ima najveći procenat "čistih" vozila u Evropi. Čak 75% javnog prevoza u Stokholmu pokreće energija iz obnovljivih izvora a cilj vlasti je da do 2040. glavni grad Švedske bude potpuno bez fosilnog goriva.
 
Na skupu u Vatikanu su i čelnici gradova iz zemalja u razvoju, uključujući Gabon, Indiju i Kostariku.
 
Stručnjaci već dugo ukazuju da su gradovi kljucni za smanjenje globalnog zagrevanja jer urbane sredine daju gotovo tri četvrtine emisije štetnih gasova. Pored toga, gradonačelnici su na "prvoj liniji" kada treba odgovoriti na efekte klimatskih promena poput podizanja nivoa mora ili razornih poplava.
 
"Oni ne mogu sebi da dozvole luksuz lažne debate da li je problem realan. Oni se već bore sa posledicama", istakao je Alden Mejer (Meyer) iz Unije zabrinutih naučnika koji je već decenijama aktivan u međunarodnim pregovorima o borbi protiv promena klime.
 
Papa Franja je u enciklici koju je objavio u junu okrivio za globalno zagrevanje nepošten ekonomski model zasnovan na industriji koju pokreće fosilno gorivo a koji najviše štete nanosi siromašnima.
 
Brojni konzervativci su odbacili papinu encikliku kao pogrešnu i neodgovornu.
 
Uz deklaraciju o klimi, od gradonačelnika će se tražiti da potpišu i dokument protiv trgovine ljudima. Borba protiv trgovine ljudima takođe je jedan od prioriteta pape Franje jer, kao i promene klime, podrazumeva eksploataciju Zemlje i ljudi, naročito siromašnih.
 
Gradonačelnica Stokholma rekla je na konferenciji da pregovori u Parizu moraju da "isključe fosilno gorivo" kao opciju i fokusiraju se na dugoročno održive izvore energije. Karin Vanagard je istakla da ima "velika očekivanja" ali da je svesna izazova.
 
"Na pregovorima o klimi moraju da se postave granice i isključi fosilno gorivo i takođe nađu rešenja koja su održiva na dugi rok uz mogućnosti za recikliranje", kazala je u Vatikanu Karin Vanagard.
 
Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio (Bill de Blasio) najavio je nove ciljeve tog grada u smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte. De Blazio, inače osnivač Saveza gradova sa nultim otiskom, rekao je da se Njujork obavezao da smanji štetnu emisiju za 40% do 2030. godine.
 

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…