1. Početna
  2. Društvo
  3. Obrazovanje
  4. Građanske inicijative: Najbolji nastavnici da zadrže posao

Građanske inicijative: Najbolji nastavnici da zadrže posao

Građanske inicijative

Građanske inicijative pozivaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da ne ugrožava dodatno kvalitet nastave otpuštanjem najboljih nastavnika. Predstavljena svrha racionalizacije po kojoj se prednost pri zadržavanju posla daje zaposlenima koji imaju veću normu, bez obzira na kvalitet rada, u suprotnosti je sa principom osiguravanja boljeg kvaliteta nastave.

Država mora prestati sa praksom korišćenja školskog sistema za potrebe održavanja socijalnog mira i raditi na unapređenju kvaliteta nastavnog kadra. Mora se osigurati da nastavnici koji su svojim radom najviše doprineli razvoju i znanju učenika ne samo nastave da predaju, već budu i adekvatno podsticani za dalji rad.

Posebnu zabrinutost izražavamo zbog toga što su na ovaj način naročito ugroženi nastavnici građanskog vaspitanja. Predloženi način realizacije samo uvećava već postojeći problem po kome se nastavnicima koji nemaju dovoljno časova (punu normu) dodeljuje da predaju Građansko vaspitanje, a za to nemaju kvalifikacije predviđene postojećom regulativom ili nikad do sada nisu predavali Građansko vaspitanje.

Sa druge strane, nastavnici predmeta građansko vaspitanje, po sistemu koji je uspostavljen, najčešće nemaju punu normu i biće prvi na spisku za otpuštanje, što će neminovno ugroziti kvalitet nastave ovog predmeta. Na spisku tehnoloških viškova, objavljenom na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nalazi se 409 nastavnika u srednjim i 586 nastavnika predmeta Građanskog vaspitanja u osnovnim školama. Više od petine ukupnog broja nastavnika koji su tehnološki višak su nastavnici građanskog vaspitanja.

Građanske inicijative apeluju na Ministarstvo da racionalizaciju u obrazovnom sistemu vrši na osnovu evaluacije rada nastavnika, kao i da osmisli poseban program za racionalizaciju u okviru predmeta Građansko vaspitanje.

Izvor: Građanske inicijative

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…