1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Građanska Vojvodina: Matica Srpska promoviše neonacizam i ksenofobiju

Građanska Vojvodina: Matica Srpska promoviše neonacizam i ksenofobiju

Građanska Vojvodina

Novi Sad, 01. avgust 2017. (Autonomija) – Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina optužila je Maticu srpsku da promoviše neonacizam i ksenofobiju, jer će u ovoj instituciji večeras predavanje održati “jedan od promotera desnog ekstremizma i neonacizma u Nemačkoj” Gec Kubiček.

Građanska Vojvodina je podsetila da je 21. jula predavanje u “ovoj nekada važnoj i uglednoj” kući održao i funkcioner ekstremističke Alternative za Nemačku Mark Jongen.

Bez obzira na činjenicu da je Matica srpska uništena institucija, i da je decenijama leglo nacionalizma i institucionalna podrška raznim retrogradnim idelogijama – ova predavanja predstavljaju ozbiljan šamar građanima Novog Sada i Vojvodine”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina navodi da je Kubiček jedan od lidera nemačke tzv. Nove desnice i deo međunarodnog “kultur-fašističkog” Identitetskog pokreta, “blizak je mnogim pronacističkim organizacijama i pojedinim partijama u Nemačkoj, kao što su recimo Pegida i Alternativa za Nemačku, i to njihovim najekstremnijim delovima“.

Građanska Vojvodina dodaje da su njegovi stavovi bliski stavovima NPD-a, nemačke neonacističke partije, “iako je svojevremeno bio u svađi sa njima” i podseća da je Kubiček svojevremeno bio prinuđen da napusti nemačku vojsku zbog “ekstremnog nacionalističkog delovanja”.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam iz Novog Sada, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…