1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Građanska Vojvodina: Izbori su bili potpuno neregularni

Građanska Vojvodina: Izbori su bili potpuno neregularni

Građanska Vojvodina

Novi Sad, 03. april 2017. – Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je da su predsednički izbori u Srbiji na kojima se glasalo u nedelju, održani "u potpuno neregularnoj atmosferi", kojom su dominirali zastrašivanje građana, uzurpacija državnih institucija, medijski mrak, političko nasilje i brojne neregularnosti tokom izbornog procesa.

"Srbija je definitivno ostala bez jedne od retkih demokratskih vrednosti za koje smo mislili da smo ih zauvek dosegli nakon pada Miloševića, a to su fer i pošteni demokratski izbori i mirna smenjivost vlasti na izborima", ocenila je Građanska Vojvodina u saopštenju.

Ocenili su da Srbija "korača putem otvorene diktature i gaženja svih demokratskih procedura" i dodali da je veoma zabrinjavajuća činjenica da veliki deo domaće javnosti i medjunarodna zajednica "sve to mirno posmatraju".

Optužili su da je pobednik izbora Aleksandar Vučić potrošio milione evra za "agresivnu kampanju" i naveli da građani Srbije moraju dobiti odgovor na pitanje ko je tu kampanju finansirao i čijim novcem.

"Apelujemo na političke i društvene aktere koji predstavljaju alternativu represivnoj vlasti da u narednom periodu sa velikom ozbiljnošću pristupe stvaranju infrastrukture za odbranu demokratskih vrednosti i ugroženih ljudskih prava u Srbiji. Niko nema pravo da stoji skrštenih ruku, a pred svima nama je veliki posao, ukoliko ne želimo da se probudimo u najogoljenijoj diktaturi, gde će ljudski život vredeti koliko i jedan glasački listić", piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…