1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Gradjanska Vojvodina: Država hitno da kazni ogovorne za incident u Nišu na projekciji filma

Gradjanska Vojvodina: Država hitno da kazni ogovorne za incident u Nišu na projekciji filma

Građanska Vojvodina

Novi Sad, 23. jun 2017. – Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od državnih organa da hitno identifikuju i kazne pripadnike, kako su naveli, "fašističkih organizacija" koji su u Nišu sprečili emitovanje dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre".

Koalicija je ocenila da je u Nišu bila ugrožena bezbednost građana, novinara i nevladinih aktivista.

Građanska Vojvodina je u saopštenju navela da je potrebno da državni organi hitno reaguju i na pretnje nasiljem zbog kojih je sprečena projekcija istog filma u Kraljevu.

"U protivnom, država će poslati poruku da ona stoji iza ekstremista, da deli s njima ideološke stavove i da prihvata i promoviše nasilje kao način političke borbe", piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je poručila da se "ne sme ustuknuti pred fašistima", te da "borba protiv fašizma mora da traje neprestano".

"Ukoliko dozvolimo da nam oni kroje politiku i sudbine, uskoro ćemo živeti u državi u kojoj će oni koji su na bilo koji način drugačiji, svoju različitost plaćati glavama", upozorava se u saopštenju.

Zabranjena organzacija "Obraz" preuzela je odgovornost za pretnje učesnicima i sprečavanje projekcije filma "Albanke su naše sestre" u Nišu.

Film u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i BIRN Kosovo, govori o antiratnim pokretima tokom ratova 1990-ih godina i odnosima Srba i Albanaca tada i danas.

Prikazivanje tog filma je zbog najave incidenata otkazano u Kraljevu, gde je trebalo da bude danas.

Koaliciju Građanska Vojvodine čine Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…