Građani žive početak kraja sadašnje vlasti

Beograd, 31. avgust 2017. – Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” predstavila je brošuru “Kako se borimo” i pozvala građane da uključe u rad Inicijative i utiču na formulisanje politika koje se odnose na njihove lokalne sredine.

Predstavnici Inicijative su na konferenciji za novinare kazali su da građani mogu da se uključe u rad Inicijative kroz platformu ucestvuj.nedavimobeograd.rs, gde mogu da iznose realne probleme sa kojima se susreću i predloge za njihovo rešavanje.

Cilj platforme je, kako su naveli, omogućavanje demokratskog dijaloga o formama i sadržaju drugačijih gradskih politika.

Pored toga, predstavljena je  i mapa žarišta, na kojoj je 35 lokacija koje se prostiru od Savskog nasipa, preko novobeogradskih blokova, Velikog ratnog ostrva do deponije u Vinči.

Predstavnik Inicijative Radomir Lazović ocenio je da se elementi iz rada na projektu “Beograd na vodi” prelivaju i na druge delove grada i da su označene lokacije na mapi “tačke i površine na kojima se politika otimanja grada od građana dobija svoju prostornu, opipljivu, životnu dimenziju koja će biti osnov teritorijalnog delovanja inicijative”.

Predstavik Inicijative Dobrica Veselinović rekao je da je plan da se od septembra brošura i platforma predstave građanima, da će od oktoba do decembra predstavnici inicijative razgovarati sa građanima na nivou mesnih zajednica i blokova, kao i da će od januara do marta ući u predizbornu kampanju za gradske izbore u Beogradu.

On je rekao da je dugoročni cilj Inicijative da građani prestanu da se bore protiv nečega, već da počnu da se bore za ono što žele i je to koncept koji će ponuditi građanima i na izborima, jer se, prema njegovim rečima, političke odluke građanima danas serviraju, umesto da i oni učestvuju u njihovom donošenju.

Došlo je vreme da konačno preuzmemo razvoj ovog grada u svoje ruke, jer kako se on bude razvijao takvi ćemo i mi ljudi biti”, rekao je Veselinović.

Lazović je rekao da je optimističan i da građani žive “početak kraja sadašnje vlasti”.

U brošuri Inicijativa je objavila i sredstva kojima se finansira. Navodi se da je od maja 2016. do juna 2017. godine prikupljeno 2.317.566 dinara i da je na organizaciju protesta u proseku trošeno 180.000 dinara, a da su ostala sredstava korišćena na različite akcije Inicijative, sudske troškove i oglašavanje na društvenim mrežama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…