Građani opravdavaju koruptivno ponašanje ako je to način ostvarenja njihovog interesa ili prava

Beograd, 13. januar 2017. – Biro za društvena istraživanja – BIRODI predstavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja o stavovima građana koji se odnose borbu protiv korupcije.

Građani Srbije su načelno spremni da se uključe u borbu protiv korupcije.  ali ne i kada vide korupciju kao način da ostvare svoja prava ili reše svoje probleme.

Postoji načelna zainteresovanost građana i građanki Srbije da se uključe u borbu protiv korupcije. Zainteresovanost za borbu protiv korupcije opada kada je koruptivno ponašanje način ostvarenja nekog svog prava ili rešavanje nekog svog problema.

U telefonskoj anketi je učestvovalo 1006 punoletnih građana i građanki Srbije, a korišćen je instrument skala anomije.

Ispitanici su manje spremni da govore o sopstvenim iskustvima sa korupcijom i samo jedna petina je izrazila spremnost da podeli svoja iskustva, rekla je Snežana Đapić (BIRODI) dodajući da isti broj opravdava korupciju ako je to način da ostvare svoje interese.

Đapić ukazuje da 45 odsto ispitanika ne vidi neku osobu od integriteta koja treba da vodi borbu protiv korupcije, a 48 odsto smatra da sami građani treba da se bore protiv te pojave, dok samo 1,1 odsto ispitanika smatra da škole treba da rade na edukaciji mladih o borbi protiv korupcije i njenoj štetnosti.

Zoran Gavrilović (sociolog i programski direktor u Birou za društvena istraživanja) ocenjuje da rezultati BIRODI istraživanja govore da u Srbiji postoji fenomen fenomen koji bi se mogao nazvati "koruptivni grč", što znači da s jedne strane postoji načelna spremnost građana i građanki da se bore protiv korupcije, a s druge strane anomiju.

Gavrilović pojašnjava da je anomija stanje društva u kome građani ne vide perspektivu, spremni su da koriste bilo koja sredstva da ostvare ciljeve, materijalno su neobezbeđeni, nezadovoljni i skloni makijavelizmu.

Gavrilović je istakao da je 75 odsto ispitanika podržalo stav da se zbog nereda koji danas u Srbiji vlada nikome ne može verovati, dok je 55 odsto ispitanih ''nesigurno i nervozno zbog događaja u prethodnih godinu dana''.

Gavrilović je još naveo da dve trećine ispitanih smatra da moralni principi danas nemaju nikakvu vrednost, dok 74 posto njih misli da pojedinac može imati poverenja jedino u sebe. To znači da postojitročetvrtinsku većinu građana koji su egoistični, što objašnjava toleranciju korupcije.

Pored predstavljanja istraživanja stavova građana i građanki Srbije, BIRODI je predstavio portal Integrist.net – online zajednicu koja jača građanski, profesionalni i institucionalni integritet.

Kako navode iz BIRODI-ja, Integrist nije zamena za offline stvarnost, on je online sredstvo za merenja građanskog, profesionalnog i institucionalnog integriteta, podrške i promocije ljudi od integriteta u borbi za integritet, jednom rečju stvaranju Koalicije za integritet.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…