Građani nezadovoljni odgovorom EU na probleme

Oko dve trećine Evropljana veruje da Evropska unija nije efikasno odgovorila na trenutno dva najveća izazova – jačanje Islamske države i grčku dužničku krizu, pokazalo je novo istraživanje. Građani zapadnih zemalja EU nisu impresionirani ni evropskim pristupom migrantskoj krizi, koja je još jedan veliki problem. Rezultati istraživanja potvrdili su i da su građani sa juga EU u većem procentu za dalju integraciju Unije od onih sa severa.
 
Istraživanje agencije Opinium pokazalo je da 67% ispitanika iz sedam članica EU pristup Unije problemu jačanja Islamske države smatra lošim a samo 5% misli da je dobar. Najviše onih koji misle da se EU ne bavi tim problemom kako treba je u Italiji (75%) i Francuskoj (71%).
 
Gotovo isto tako loše EU se pokazala i kada je reč o grčkoj dužničkoj krizi i 62% ispitanika kritikuje pristup Unije tom problemu dok 12% smatra da je bio dobar.
 
Najkritičniji su ponovo Italijani i 76% anketiranih građana Italije misli da je EU zakazala na pitanju grčke krize.
 
U Nemačkoj 17% građana pozitivno ocenjuje pristup EU grčkom problemu a kritikuje ga 56%. Slična je podela i u Holandiji gde 19% pozitivno a 53% negativno ocenjuje pristup EU problemu grčke dužničke krize.
 
Kada je reč o migracijama, 60% ispitanih građana misli da EU nije odgovarajuće reagovala na dolazak izbeglica iz Libije a samo 8% ima pozitivan stav o reakciji EU. Italijani su dva puta kritičniji od Nemaca i 84% građana Italije prema 48% anketiranih u Nemačkoj smatra da se EU nije dobro snašla po tom pitanju.
 
Takođe, 83% Italijana smatra da nije pošteno što oni moraju da obrade sve zahteve migranata iz Severne Afrike. S tim se slažu u većini ostalih zemalja obuhvaćenih istraživanjem, iako su u Britaniji malo manje "saosećajni" pa 55% građana misli da to nije pošteno a 13% da jeste.
 
Na čvrst stav Velike Britanije prema migrantima ukazuje i podatak iz istraživanja da 41% punoletnih Britanaca misli da izbeglice iz Severne Afrike koje dođu do njihove zemlje treba vratiti u Italiju. Ispitanici iz drugih zemalja, osim Italije, uglavnom se ne slažu sa takvim stavom.
 
Međutim, većina anketiranih se slaže da Italija ima pravo da spreči brodove da iskrcavaju izbeglice u njenim lukama pri čemu se u grupi starijih od 55 godina sa tim slaže većina (59%) a u starosnoj grupi 18-34 godine malo manje od polovine (49%).

Još jedna vruća tema za Evropljane o kojoj su mišljenja podeljena je britanski referendum o izlasku (Bregzit) ili ostanku u EU. Trećina ispitanika (35%) smatra da se EU Bregzitom ne bavi kako treba a samo 15% misli da je stav EU dobar.
 
Najveći kritičari su u Italiji, gde loše mišljenje o pristupu EU pitanju Bregzita ima 46% ispitanih građana, a slede Britanija (41%) i Francuska (40%) dok u Nemačkoj (28%) i Holandiji (27%) imaju nešto blaži stav.
 
Istraživanje je pokazalo i da više građana članica EU sa juga nego onih sa severa misle da treba da se nastavi ka "još bližoj uniji". Taj stav podržava 56% ispitanih Španaca, 54% Portugalaca i 47% Italijana.
 
Istovremeno 47% Britanaca i 42% Holanđana kaže da je "integracija EU otišla predaleko i da zemlje EU treba da povrate ovlašćenja".
 
U Nemačkoj je za veću integraciju 30% ispitanika a za vraćanje ovlašćenja članicama 24% dok je u Francuskoj obrnuto – 24% je za integraciju a 32% za vraćanje ovlašćenja.
 
Istraživanje agencije Opinium sprovedeno je između 29. juna i 10. jula 2015. a obuhvatilo je nešto više od 7.000 punoletnih građana iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Španije i Portugalije.
 


Izvor: euractiv.rs 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…