Građani ne veruju pravosuđu

Građani Srbije uglavnom nemaju poverenja u institucije, posebno u pravosuđe, dok zakone i njihovo sprovođenje smatraju lošim, a korupciju na visokom nivou većim problemom od korupcije u zdravstvu, obrazovanju ili policiji, pokazalo je istraživanje o percepciji poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu u EU.

Građani smatraju i da je diskriminacija u Srbiji prisutna, ali 42% smatra da nije izraženija nego u zemljama EU. Istraživanje je pokazalo i da, iako više od polovine ispitanika smatra da treba stvoriti bolje uslove za prihvat azilanata, većina ne bi želela da takvi centri budu otvoreni u njihovom susedstvu.

"Poverenje u institucije nije sjajno", rekao je 25. marta predstavnik Ipsos Stratedžik Marketing Predrag Kurčubić na predstavljanju istraživanja koje je sporvedeno u okviru projekta Argus Novinske agencije Beta, koji je podržala Delegacija EU u Srbiji.

Kurčubić je rekao da je posebno izraženo negativno mišljenje o sudovima i tužilaštvu a da građani najviše poverenja imaju u policiju, dok da je "Vlada dosta napredovala u poslednje vreme".

Prema istraživanju, 71% građana ne veruje u sudove, a 70% građana tužilaštvu, dok policiji veruje 46% građana a Vladi Srbije 44%.

U Vladu, međutim, nema poverenja 54% ispitanika, a u Skupštinu Srbije 61%.

Medijima ne veruje 59% građana, a nevladinim organizacijama 63%.

Opširnije informacije možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…