Građani imaju poverenja u nezavisne institucije

Saša Janković

U Srbiji najugroženiji "obični" građani, izjavio je zaštitnik građana Saša Janković u debati o izvešaju Zaštitinika građana za 2015. godinu.

"Svakome od nas treba pravna sigurnost, saznanje da ćemo kada prikupimo dokumenta za građevinsku dozvolu tu dozvolu i dobiti, da ćemo sa zdravstvenom knjižicom dobiti potrebne usluge kod lekara, da znamo šta možemo, šta ne možemo, da znamo da će ako neko ugrozi našu bezbednost policija, doći na poziv u pomoć", kazao je Janković.

On je dodao je ove godine zaštitniku stiglo 28 odsto pritužbi više nego prošle godine, ali i da je 88 odsto preporuka ispunjeno i da građani imaju poverenja u nezavisne institucije, te da je siguran da Srbija nije osuđena na "ispodprosečnost u demokratskom procesu".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je stanje u nezavisnim institucijama popravljeno i da te institucije raspolažu s najviše resursa do sada, ali da kao problem i dalje ostaje donos vlasti prema nezavisnim organima.

"Stalan problem je pitanje odnosa vlasti prema toj novoj, pomalo čudnoj grani vlasti. Da li smo nezavisne institucije uveli iz kozmetičkih razloga, da bismo imali ono što imaju razvijene demokratije, ili prepoznajemo i njihovu ulogu u društvu", rekao je Šabić i ocenio da u Srbiji često vlada nerazumevanje o tome šta je uloga nezavisnih organa.

On je dodao da bez promene odnosa vlasti prema državnim nezavisnim organima neće biti moguće napredovanje u poglavljima koja se tiču vladavine prava (23 i 24) u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da su građani najviše pritužbi podnosili zaštitniku građana zbog kršenja ekonomskih prava i da ta prava ne smeju da budu dovedena u pitanje čak ni zbog rešavanja ekonomske krize.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da su pojedini sudovi u Srbiji "pretrpani" predmetima, što građanima otežava pristup efikasnom pravosuđu, ali i da se čini da su sudovi još uvek pod političkim uticajem.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da je Janković često bio oslonac nezavisnom i istraživačkom novinarstvu i da je zbog ukazivanja na manjak medijskih sloboda bio izložen pokušajima urušavanja funkcije zaštitnika građana.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…