1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Građani EU više ne plaćaju roming

Građani EU više ne plaćaju roming

Brisel, 15. jun 2017. (euractiv) – U EU se od 15. juna više ne naplaćuje roming i sada građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj ceni kao da su kod kuće.

Time je okončana desetogodišnja borba za ukidanje rominga koje Evropska komisija smatra jednim od najvećih uspeha EU. I dok su čelnici EU ponosni a građani zadovoljni, telekom operatori nisu preterano srećni zbog ukidanja rominga.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, Džozef Muskat, premijer Malte, trenutno predsedavajuće EU, i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u zajedničkom saopštenju napisali su da je ovo jedan od najopipljivijih uspeha EU.

U saoštenju se dodaje da su tokom poslednjih deset godina EU institucije radile mnogo na tome da srede taj tržištni nedostatak.

"Svaki put kada je evropski građanin prešao neku EU granicu, za odmor, rad, studije ili samo na jedan dan, morali su da brinu o korišćenu svojih telefona i velikom telefonskom računu zbog troškova rominga kada se vrate kući. Troškovi rominga će sada otići u prošlost. Od sada ćete moći da budete povezani dok putujete u EU po istoj ceni kao kod kuće," navodi se u saopštenju.

"Blisko sarađujući EU je dala konkretne, pozitivne rezultate za evropske građane. Ponosni smo što je EU ukinula vrlo visoke cene rominga i zahvalni onima koji su pokazali rešenost da prevaziđu brojne izazove i slede taj cilj", navodi se u saopštenju čelnika EU.

EU je, kako se navodi, istovremeno uspela da nađe pravu ravnotežu između ukidanja troškova rominga i potrebe da domaći mobilni paketi ostanu konkurentni i privlačni.

"Operatori su imali dve godine da se pripreme za ukidanje naplate rominga i uvereni smo da će iskoristiti nove mogućnosti koje novi propisi donose za dobrobit svojih klijenata," piše u saopštenju i dodaje se da je ukidanje troškova rominga osnova jedinstvenog digitalnog tržišta EU i "još jedan korak ka izgradnji ujedinjenog i održivog evropskog digitalnog društva", dostupnog za sve EU građane.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…