Građanski front: Nadležni državni organi ćute na fašističko nasilje i zastrašivanje građana od strane ekstremno desničarskih organizacija

Građanski front

Niš, 16. septembar 2019. – Građanski front upitao je nadležne organe s kojim pravom grupe, koje sebe predstavljaju kao zaštitnike životinja, „Levijatan“ i „Srbska čast“ uzimaju zakon u svoje ruke i zastrašuju građane Niša, kao i zašto se o tome ne oglašavaju nadležni organi i gradska vlast.

Kako se navodi u saopštenju, Građanski front je upitao i ko štiti te organizacije i dopušta im „zastrašivanje građana Niša“.

Da li nedostatak reakcije nadležnih organa znači da je režim prepustio ingerencije države ekstremno desničarskim parapolicijskim organizacijama? Podsećamo da je bezbednosna situacija u Nišu već dve godine ozbiljno ugrožena, da ogroman broj slučajeva paljenja automobila gradskih i policijskih zvaničnika još uvek nije objašnjen, niti rešen, kao i da je u ovom gradu pre svega tri meseca zbog nošenja antifašističkih obeležja izboden Uroš Janjić“, navodi se u saopštenju.

Građanski front je naveo da je nedopustivo da se građani Niša u sopstvenom gradu osećaju „nebezbedno, a da fašističko i rasističko nasilje, kao i ostali vidovi nasilničkog ponašanja i ugrožavanja javne bezbednosti ostaju nekažnjeni“.

Niš mora biti bezbedno i sigurno mesto za sve koji u njemu žive“, navodi se u saopštenju.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavio snimak na kome se vide pripadnici organizacija „Levijatan“ i „Srbska čast“ kako u niškom naselju Crvena zvezda oduzimaju konja pripadniku romske populacije, za koga su tvrdili da je zlostavljao tu životinju, i to sve snimaju, kao i njihovo raspitivanje i traganje za romskim maloletnikom po naselju u kome živi.

Tom prilikom je osnivač „Srbske akcije“ Bojan Stojković rekao da će „zbog ponašanja romskog maloletnika ceo kraj ispaštati“ i da će oduzeti „svaku životinju ako se ne edukuju o životinjama“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…