1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Građanska Vojvodina: Zabrana utakmice je uvod u novu samoizolaciju Srbije

Građanska Vojvodina: Zabrana utakmice je uvod u novu samoizolaciju Srbije

Građanska Vojvodina

Novi Sad, 24. mart 2018. –  Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" je najoštrije osudila odluku državnih vlasti Srbije da zabrane odigravanje rukometne utakmice juniorki Srbije i Kosova, ocenivši da vlast takvim odlukama uvodi Srbiju u novu samoizolaciju.

"Građansku Vojvodinu" čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Građanska akcija Pančevo.

"Uvereni smo, međutim, da ovakva, ‘spontana’ reakcija državnih organa itekako ima veze i s činjenicom da se približilo vreme da ovdašnja vlast konačno i na delima dokaže svoju opredeljenost za evropski put, potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma s Kosovom", ocenila je "Građanska Vojvodina" u saopštenju.

"Građanska Vojvodina" je izrazila bojazan da je ta odluka državnih organa "samo uvod u početak nove agonije i lutanja Srbije, nalik na onu iz devedesetih godina prošlog veka", koja je od Srbije bila napravila "neku vrstu evropske Severne Koreje, zemlje izolovane od sveta i od razuma".

"Kao što kaže narodna poslovica, ne može se jednom stražnjicom istovremeno sedeti na više stolica. Ako se u narednom periodu nastavi sa ovakvom politikom, biće to jasan dokaz da radikali možda menjaju ime ali ćud nikada, i da je na vlasti ista ona koalicija koja je Srbiju odvela u rat s celim svetom, pre tačno 18 godina", navodi se u saopštenju.

"Građanska Vojvodina" je odluku ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića o zabrani odigravanja utakmice i podršku odluci predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvala "nerazumnim i duboko štetnim činom".

"Država je još jednom kapitulirala pred huliganima, koji se lažno predstavljaju kao navijači, i time nanela nemerljivu štetu ne samo nevinim mladim sportašicama, već i evropskom putu Srbije, u koji se ova vlast navodno zaklinje", piše u saopštenju.

"Građanska Vojvodina" je ocenila da država u kojoj ministar policije zabranjuje odigravanje međunarodnih utakmica, "po definiciji podseća na banana-republiku i na državu koja je na korak od diktature".

"U to nas dodatno uverava činjenica da predsednik takve države pravda ovaj opasni čin. Doduše, isti taj predsednik Republike je, prema sopstvenim i više puta ponovljenim svedočenjima, takođe u mladosti bio huligan", navodi se u saopštenju.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…