1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Građani, zbog izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata, tužili Grad Beograd

Građani, zbog izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata, tužili Grad Beograd

Sačuvajmo Zetsku i Cetinjsku ulicu

Beograd, 21. decembar 2018. – Protiv Grada Beograda je podneta je tužba za nadoknadu nematerijalne štete zbog izloženosti buci kao posledici rada ugostiteljskih objekata.

Prvom osnovnom sudu tužba je predata u ime grupe građana iz Cetinjske ulice, poznate po noćnim klubovima smeštenim u neposrednoj blizini stambenih zgrada.

Kao dokazni materijal uz tužbu protiv Beograda podneti su rezultati merenja buke u lokalima u Cetinjskoj, video snimci i izveštaj stručnjaka sa Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U tužbi se traži i da se lokalima na prostoru nekadašnje Pivare u Cetinjskoj nalože mere akustičke izolacije i uklanjanje svih izvora buke iz spoljašnje sredine.

Tužba je logičan nastavak naše borbe za normalan život. Iako gotovo svakodnevno prijavljujemo preglasnu muziku, gradske vlasti ne rade ništa na smanjenju buke, nego se uvek pozivaju na ograničenje radnog vremena. Merenja u avgustu ove godine opet su potvrdila da pojedini klubovi znatno prelaze dozvoljeni nivo buke – i nikom ništa. Želimo i da ovim potezom ohrabrimo sugrađane iz brojnih drugih delova grada gde ovaj problem postoji da traže sudsku zaštitu svojih ljudskih i građanskih prava”, kaže stanar Cetinjske i jedan od podnosilaca tužbe

Ovo je prva ovakva tužba protiv Beograda, ali ne i prva te vrste u Srbiji: 78 građana Novog Sada tužili su pre tri godine Republiku Srbiju i Grad Novi Sad iz istog razloga, a grupa građana u Valjevu nedavno je uručila gradskoj upravi opomenu pred utuženje.

Današnja tužba usledila je nepunih godinu dana pošto je ista grupa stanara, zajedno sa udruženjima Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu i Beograđani protiv noćne buke, podnela krivičnu prijavu protiv NN lica zbog zagađenja životne sredine, nesavesnog rada u službi i zlostavljanja i mučenja. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, kojem je podneta ova prijava, još se ne oglašava.

Prve prijave stanara Cetinjske datiraju iz juna 2013.

Iako su gradska uprava i lično zamenik gradonačelnika Goran Vesić javno obećavali da će problem buke u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, ali i u ostalim delovima Beograda, biti rešen do kraja 2016. godine, samo ove godine od februara do decembra u toj jednoj ulici napisano je 159 prekršajnih prijava prijava protiv konkretnih lokala. Od svakih 100 prijava komunalnoj policiji 75 se tiče buke iz ugostiteljskih objekata, a prijave stižu iz svih delova grada.

Buka iz ugostiteljskih objekata godinama je jedan od gorućih komunalnih problema Beograda. Ekološka udruženja procenjuju da je oko 400 000 ljudi izloženo prekomernim nivoima buke iz brojnih noćnih klubova, kafića i splavova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…