1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Građani se u 2019. godini najviše žalili pristupu informacijama od javnog značaja

Građani se u 2019. godini najviše žalili pristupu informacijama od javnog značaja

Milan Marinović

Berograd, 26. decembar 2020. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da je u 2019. godini ta institucija primila 13.989 predmeta, a rešeno je 13.997.

Najveći broj se odnosio na rešavanje žalbi zbog povrede prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

On je za skupštinskom govornicom rekao da je broj predmeta u 2019. godini 60 odsto veći nego godinu dana ranije i da je za to zaslužan jedan tražilac informacija koji je tražio informacije od svih prosvetnih ustanova u Srbiji.

„Po brojnosti idu informacije o vršenju nadzora nad obradom podataka o ličnosti i davanje stručnih mišljenja u vezi sa donošenjem i izmenom propisa ili njihovom primenom“, rekao je Marinović.

On je ocenio da se institut prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i dalje koristi u velikoj meri i da ga, pre svega, koriste građani.

Marinović je rekao da su 70 odsto tražilaca informacija, koji se žale povereniku, pojedinci, potom slede udruženja građana, novinari i predstavnici medija, a zatim organi vlasti, političke stranke i njihovi članovi, advokat i, privredni subjekti.

Prema njegovim rečima, podnosioci zahteva najteže dolaze do informacija koje su u vezi sa budžetskim sredstvima, javnim nabavkama, investicijama i drugim raspolaganjima i evidencijama javnih sredstava i imovine.

On je rekao da je broj tih žalbi u 2019. godini udvostručen u odnosu na 2018. godinu, kao i da je veliki broj podnet zbog ćutanja organa javne uprave, odnosno administracije.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…