Građani sa povređenim ljudskim pravima prvo bi se obratili zaštitniku građana

Zoran Pašalić

Beograd, 11. decembar 2020. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je povodom istraživanja koje je pokazalo da je to prva institucija kojoj bi se građani obratili u slučaju da im je povređeno neko ljudsko pravo.

Pašalić je dodao i da mu je drago što su građani prepoznali istinsku nameru i volju zaštitnika da bude oslonac i podrška građanima.

Istraživanje koje su uradili Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, nevladina organizacija Beogradski centar za ljudska prava i agencija Ipsos navodi se da je čak 26,4 odsto građana Srbije reklo da bi se prvo obratili zaštitniku u slučaju povrede nekog ljudskog prava, što predstavlja porast od sedam odsto u odnosu na rezultat iz prošle godine.

„Veoma mi je drago što su građani prepoznali istinsku nameru i volju zaštitnika građana da bude oslonac i podrška građanima koji ne mogu da ostvare svoja prava kod nadležnih državnih organa“, rekao je Pašalić i naveo da o tome svedoči i višestruko povećan broj obraćanja građana ovoj instituciji tokom 2020. godine.

„Zbog cele situacije sa pandemijom, institucija zaštitnika građana ove godine imala je nekoliko puta više posla nego prethodnih godina zbog čega smo reorganizovali način rada naših stručnih službi, uvećali  broj postupaka pokrenutih po sopstvenoj inicijativi i pojačali nadzor nad ostvarivanjem prava građana“, naglasio je Pašalić.

On je najavio da će nastaviti da pojačano kontroliše rad nadležnih organa po pitanju ostvarivanja garantovanih prava građana, posebno kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva, uzimajući u obzir izmenjene uslove života koje je nametnula pandemija kovid-19.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…