Građani podneli krivičnu prijavu zbog buke

prekid

Beograd, 25. januar 2018 – Dva ekološka udruženja i grupa stanara Cetinjske ulice podneli su danas krivičnu prijavu protiv NN lica povodom višegodišnje izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata smeštenih u toj ulici.

Zagađenje životne sredine, nesavestan rad u službi i zlostavljanje i mučenje tri su dela koja se navode u prijavi, podnetoj Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Podnose je udruženja Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku i Beograđani protiv noćne buke, i deset građana.

Podsećamo da je Dijalog Net pisao o problemima sa kojim se suočavaju stanari Cetinjske i Zetske ulice.

Iako su gradska uprava i lično gradski menadžer Goran Vesić javno obećali da će problem buke u Cetinjskoj i Zetskoj ulici, ali i u ostalim delovima Beograda, biti rešen do kraja 2016. godine, danas, u januaru 2018,  građani tvde da problem ne samo da nije rešen već je postao nepodnošljiv.

“Klubovi u Cetinjskoj i Zetskoj rutinski prekoračuju propisano radno vreme i puštaju muziku preko propisanih nivoa i danju i noću. Naše prijave ostaju mrtvo slovo papiru, nadležne službe su neefikasne, neobučene i bez autoriteta. To sve predugo traje i zato sad tražimo zaštitu pred sudom”, kaže Biljana Metlaš, stanarka Cetinjske i predsednica udruženja Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku.

U Prijavi se navodi da su građani od jula 2013. godine do danas  Komunalnoj policiji više od 1000 puta prijavljivali prekomernu buku zbog koje su im uskraćeni uslovi za život dostojan čoveka.

Navodi se i da je Darko Glavaš, načelnik Komunalne policije, 22. maja 2017. godine javno rekao da je urađeno 2990 kontrola po prijavama građana, što ukazuje da je emitovanje buke konstantno i da se neprekidno krše zakoni.

Dok gradske vlasti prebrojavaju kontrole, čiji broj samo potvrđuje obim problema, Udruženjima Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu i Beograđani protiv noćne buke za pomoć se obraćaju građani iz svih delova grada, i to sve više van starog gradskog jezgra.

“Ova krivična prijava direktna je posledica činjenice da se gradska uprava dramatično ne snalazi u poslovima zaštite od buke koji su joj povereni.  Ona je odgovorna za arčenje resursa komunalne policije, MUP-a i raznih republičkih, gradskih i opštinskih službi koje su plaćene novcem građana, koji pritom ostaju bez zaštite svojih osnovnih ljudskih i građanskih prava“, kaže Ana Davičo, predsednica udruženja Beograđani protiv noćne buke.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…