Građani Evropske unije sve više strahuju od onlajn zloupotrebe podataka

laptop

Brisel, 23. jul 2020. – Svaki drugi građanin EU strahuje od zloupotrebe njegovih onlajn podataka od strane prevaranata i sajber kriminalaca, pokazalo je novo istraživanje.

Ispitanicima su postavljena pitanja vezana za onlajn bezbednost u sklopu šireg istraživanja Evropske agencije za osnovna prava (FRA).

Istraživanje je pokazalo da 55% ispitanika brine da informacijama koje dele onlajn i na društvenim mrežama neko može da pristupi sa zlom namerom.

Istovremeno 31% građana strahuje da će pristup njihovim podacima bez njihove dozvole imati kompanije a 30% misli da bi pristup mogle da imaju strane vlade.

Takođe je četvrtina ispitanika izrazila bojazni od onlajn bankarskih prevara.

Kada je reč o sajber uznemiravanju, najviše su pogođeni u Nemačkoj. U toj zemlji 23% ispitanika kaže da su iskusili neku vrstu zlostavljanja.

Nemačka, koja je početkom meseca preuzela šestomesečno predsedavanje EU, nedavno je usvojila dodatne mere za zauzdavanje govora mrženje.

Među tim merama je i obaveza za društvene mreže ne samo da izbrišu takve sadržaje, već i da ih prijave Saveznoj upravi kriminalističke policije.

Istraživanje je obuhvatilo 35.000 i iz EU, Velike Britanije i Severne Makedonije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…