Grad Beograd ne želi mirno rešavanje spora sa stanarima Cetinjske ulice

Skupština grada Beograda

Beograd, 10. mart 2020. – Na današnjem izboru za medijatore u Prvom osnovnom sudu, u sporu koji građani Cetinjske ulice vode protiv grada Beograda pravni zastupnici grada Beograda nisu prisustvovali sastanku iako im je uručen poziv.

Prenosimo u celosti saopštenje udruženja Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu.

Građani Cetinjske ulice tužili su grad Beograd pre više od godinu dana za nadoknadu nematerijalne štete zbog višegodišnje izloženosti buci koju proizvode ugostiteljski objekti u neposrednoj blizini stambenih zgrada.

U tužbi se traži da se lokalima na prostoru nekadašnje Pivare u Cetinjskoj nalože mere zvučne izolacije i uklanjanje svih izvora buke iz spoljašnje sredine.

Na pripremnom ročištu, održanom 28. januara ove godine, obe strane su se saglasile da se pokrene postupak medijacije kojim bi se suđenje znatno ubrzalo i izbegli nepotrebni troškovi. Danas je trebalo da strane u sporu predlože medijatore i time zvanično pokrenu ovaj postupak.

To se nije dogodilo jer se pravni zastupnik grada nije pojavio. Sud je potvrdio da je pravni zastupnik grada Beograda primio poziv ali se nije pojavio, niti je obavestio sud da neće doći.

Očigledno je da smo mi za rešenje spora, a Grad za odugovlačenje. Od početka sudskog spora na sve načine pokušavaju da odugovlače i da podriju postupak. Odugovlači onaj ko nema argumente i zna da je pogrešio. Mi to tako tumačimo”, iznosi jedan od stanara Cetinjske, učesnik u tužbi.

Iako su građani ponovili da su i dalje spremni na medijaciju sud smatra da ovakvim ponašanjem Grad jasno stavlja do znanja da nije za mirno rešavanje spora i da odustaje od iste. Ako se to potvrdi na prvom sledećem ročištu suđenje će se vratiti u uobičajenu proceduru.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…