Grabež za agencijama EU posle Bregzita

Evropska unija

Italija i Španija predvode trku za pravo da njihovi gradovi budu sedišta uticajnih agencija Evropske unije nakon što je Velika Britanija glasala za izlazak iz EU.

Uz sve probleme zbog Bregzita, izlazak Britanije iz evropskog kluba donosi i dragocenu priliku jer ta zemlja više neće biti "domaćin" agencija EU – Evropske bankarske agencije (EBA) i Evropske agencije za lekove (EMA), čija su sedišta u Londonu. Po svemu sudeći, Hrvatska, Bugarska, Kipar, Rumunija i Slovačka, ostaće praznih ruku i biće i dalje članice koje nemaju nijednu agenciju EU.

EBA i EMA su među najuticajnijim agencijama EU jer imaju vodeću ulogu u regulisanju dva sektora iz grupe najprofitabilnijih i veoma su popularne među lobisitima i kompanijama.

I dok EU i Britanija počinju da se pripremaju za pregovore o "razvodu", neke članice kreću u borbu za te dve agencije.

Iako Italija i Španija nisu jedine koje su jasno pokazale nameru da sedišta EBA i EMA premeste na svoje teritorije, te dve zemlje su osnovale i posebne grupe da počnu pripremu kandidatura.

Italijanski mediji pišu da je premijer Mateo Renci (Matteo Renzi) napravio radno telo da se bavi tim pitanjem. Takođe je gradonačelnik Milana Djuzepe Sala (Giuseppe Sala) početkom jula bio u Londonu da promoviše svoj grad kao odličnog kandidata za sedišta obe agencije. Sala je kao prednosti Milana nabrojio "izvrsnu infrastrukturu, deset univerziteta, investicije sa ciljem da se dalje ojača mesto na kome je održan Expo 2015 i potpuni oporavak tržišta nekretnina".

U sklopu posete Londonu, Sala se sreo i sa predsedavajući EBA Andreom Enrijom kako bi što bolje predstavio svoju ponudu, piše EurActiv.com.

Madrid se bori za Barselonu

U Španiji je kampanja za sedišta agencija EU ujedinila Madrid i Barselonu nakon meseci gorkih sporova između nacionalne i regionalne vlade zbog secesionističkih stremljenja Katalonije.

Zamenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamarija (Soraya Saez de Santamaría) rekla je 28. jula da će centralna vlada raditi "blisko i u koordinaciji" sa katalonskom vladom u "borbi za to da Barselona bude sedište EMA".

Ona je podsetila da je Barselona bila druga na spisku kada je London izabran za sedište Agencije za lekove. U želji da ovaj put pojača špansku kandidaturu, de Santamarija je rekla da se ministarstvo zdravlja sprema da objavi izveštaj u kome se podržava ponuda Barselone.

Kada je reč o Evropskoj bankarskoj agenciji, Španija promoviše Madrid kao idealno mesto za tu agenciju.

Pet zemalja čeka agenciju

Izvori u EU ističu da su Španija i Italija već "domaćini" brojnih agencija dok pet članica – Hrvatska, Bugarska, Kipar, Rumunija i Slovačka, nemaju nijednu.

U Španiji je sedište Agencije EU za intelektualnu svojinu (EUIPO) u Alikanteu, Evropske agencije za zdravlje i bezbednost na radu (EU-OSHA) u Bilbau i evropske agencije za kontrolu ribarstva (EFCA) u Vigu. Takođe su u toj zemlji neki centri EU – satelitski centar (Satcen) u Madridu, centar za fuzionu energiju u Barseloni i Zajednički istraživački centar u Sevilji.

Istovremeno je u Italiji sedište Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) u Parmi, Evropskog centra za obuku (ETF) u Torinu i Zajedničkog istraživačkog centra u Ispri.

Zvaničnici Evropske komisije, Saveta, EBA i EMA odbili su da komentarišu proces preseljenja agencija EU iz Britanije jer se o tom pitanju neće zvanično razgovarati dok se Britanija ne pozove na član 50 Ugovora EU i time počnu pregovori o izlasku te zemlje iz EU.

Međutim, insajderi u agencijama nezvanično kažu da pored činjenice da neka zemlja nema nijednu agenciju postoje drugi faktori koji će imati važnu ulogu u odlučivanju o novom sedištu neke agencije EU.

U slučaju Agencije za lekove, od ključnog značaja će biti dobra saobraćajna povezanost i drugi logistički faktori, s obzirom da na njene sastanke svakog meseca u London putuje 210 eksperata grupisanih u sedam naučnih komiteta. Ukupno 3.600 stručnjaka redovno posećuje Agenciju za lekove koja ima 890 stalno zaposlenih.

Za šefa Bankarske agencije Enriju logično je da agencija sa 159 zaposlenih bude blizu velikog finansijskog centra. Zato Milano i Madrid nisu jedini veliki gradovi kandidati, već je tu i Amsterdam.

U intervjuu za CNBC 28. jula Enrija je pozvao Savet, Evropski parlament i Komisiju da odluče o novom sedištu EBA "što je pre moguće" kako bi zaposlenima pružili sugurnost. U suprotnom bi ta agencija mogla da ima problema sa zapošljavanjem novih službenika i zadržavanjem postojećih.

Odluka o preseljenju EBA može da bude doneta u sklopu pregovora o Bregzitu ili u sklopu razmatranja njene regulative, što se dešava na svake tri godine a prethodno je bilo krajem 2015.

Zvaničnici EU kažu da je "poslednja reč" na članicama EU. Članom 341 Ugovora EU predviđeno je da "sedište institucije EU može da bude određeno zajedničkim sporazumom vlada članica".

U međuvremenu neki upozoravaju na moguće posledice preseljenja agencija. Tako predsednik Evropske federacije framaceutske industrije i udruženja Ričard Bergstrem (Richard Bergström) smatra da će proces preseljenja EMA biti veoma komplikovan i da stručnost te agencije može da bude ugrožena ako neki eksperti odluče da je napuste.

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…