1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Gotovo 93 posto uzbunjivača koje „Pištaljka“ zastupa dolaze iz javnog sektora

Gotovo 93 posto uzbunjivača koje „Pištaljka“ zastupa dolaze iz javnog sektora

pištaljka

Beograd, 5. jun 2018. – U Srbiji je potrebno jačati svest građana o značaju zaštite uzbunjivača, odnosno pojedinaca koji se odvaže da ukažu na nezakonitosti ili ugrožavanje javnog interesa, ocenjeno je na međunarodnoj konferenciji "Uzbunjivači i novinari protiv korupcije" u Beogradu.

Na skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, koji je organizovao antikorupcijski sajt "Pištaljka", ocenjeno je da je korupcija rak rana jednog društva i da je potrebno štititi one koji ukazuju na nepravdu i nezakonitosti.

Ukazano je i da se u Srbiji od 2015. godine primenjuje Zakon o zaštiti uzbudnjivača i da je primer dobre prakse i da uz adekvatno delovanje sudova u pružanju zaštite uzbunjivačima, državnih organa, advokata, medija i organizacija civilnog društva i javnosti može pružiti sveobuhvatna zaštita uzbunjivača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je korupcija "teška bolest" i "prava pošast savremenog društva" te da uzbunjivači ne narušavaju sistem ukazujući na nepravdu, već ga štite.

"Nadam se da ćemo suštinski umeti da promenimo odnos prema uzbunjivačima jer su nam preko potrebni", rekao je Vučić.

Šef delegacije EU Sem Fabrici rekao je da je borba protiv korupcije jedan od najviših prioriteta i predstavlja ključni element procesa proširenja EU i istakao da je potrebna nulta tolerancija na korupciju koja je rek rana sistema. On je kazao da je Srbija načinila pomak u borbi protiv korupcije, da ima još toga da uradi, kao i da sveobuhvatna borba protiv korupcije zahteva transparentnost rada državnih organa i institucija i saradnju.

Fabrici je je kazao da sistem mora da omogući novinarima istraživačima, kao i uzbunjivačima zaštitu prilikom ukazivanja na probleme u društvu i da se ne sme ograničavati sloboda medija.

Kako je dodao, ključnu ulogu u zaštiti uzbunjivača ima i pravosuđe.

Fabrici je najavio podršku EU u borbi protiv korupcije od pet miliona evra ove godine za civilno društvo.

Glavni i odgovorni urednik antikorupcijskog portala "Pištaljka" Vladimir Radomirović podsetio je da je portal osnovali novinari koji su i sami bili uzbunjivači.

On je kazao da je njihov zadatak da istražuju korupciju i druge zloupotrebe u vlasti, privatnim i javnim preduzećima i drugim institucijama i da štitimo prava uzbunjivača ukazavši da su učestvovali u donošenju Zakona o zaštiti uzbunjivača koji sada na isti način i druge zemlje žele da implementiraju.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Srbije Dragomir Milojević rekao je da kroz obuku postupanja po zakono o zaštiti uzbunjivača prošlo oko 1.200 sudija i 300 sudijskih saradnika da bi primena zakona bila što efikasnija.

On je kazao da je tokom primene zakona u svim sudovima primljeno ukupno 568 predmeta u vezi zaštite uzbunjivača, rešeno 497, a nerešen 71 slučaj.

Na skupu je govorio i bivši direktor Hitne pomoći u Beogradu Borko Josifovski koji je ispričao kako je prošao kada je 2006. godine ukazao na koruptivnu spregu lekara Hitne pomoći i preduzeća pogrebnih usluga, a zbog čega je završio na stubu srama, smenjen i bez obzira na dugogodišnju karijeru u urgentnoj medicini i stručne refrence nazivan ludakom i šarlatanom.

On je naveo da je ta afera bila razrešena ne bi došlo do drugih poput one kada pacijenti oboleli od malignih obolenja nisu mogli da dođu na red za zračenje jer su preko reda primani oni koji su davali novac.

Josifovski je kazao da je poteškoća na koju nailaze uzbunjivači i ta što je sudski postupak spor i skup.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da mu je žao što se nije aktivnije zalagao da se reši slučaj Josifovski, da je veoma strašno ako je i najmanji deo svega što je Josifovski rekao tačno. On je kazao i da će u skladu sa zakonom i Ustavom Srbije učiniti sve da dođe do ishoda slučaja u beogradskoj Hitnoj pomoći koji datira još od 2006. godine.

Portal "Pištaljka" od 2014. godine pruža besplatnu pravnu pomoć uzbunjivačima, uključujući i zastupanje pred sudom. Savetovalište "Pištaljka" je imalo do sada više od 1.500 pravnih intervencija, a "Pištaljkini" advokati trenutno zastupaju 20 uzbunjivača u 44 odvojena sudska procesa.

Gotovo 93 posto uzbunjivača koje "Pištaljka" zastupa dolaze iz javnog sektora.

Prema podacima "Pištaljke" u 2017. godini bilo je 229 sudskih postupaka po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, a od ukupnog broja je rešeno 158 slučajeva, ali zbog načina na koji sudovi vode evidenciju ne može se reći na koji način su okončani ti procesi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…