Gotovo 75 milijardi evra je vrednost proizvoda čija su imena unutar EU zaštićena oznakom geografskog pokrela

Evropska unija

Brisel, 25. april 2020. – U skladu sa nedavno objavljenom studijom Evropske komisije, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i pića, čija su imena zaštićena unutar Evropske unije oznakom geografskog porekla vredni su gotovo 75 milijardi evra.

Spisak evropskih prehrambenih proizvoda i pića sa oznakom geografskog porekla možete proveriti na sajtu Evropske komisije.

Komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je da „evropske oznake geografskog porekla odražavaju bogatstvo i raznolikost proizvoda koje naš poljoprivredni sektor nudi. Jasne su koristi za proizvođače. Mogu prodavati proizvode po višoj ceni  potrošačima koji traže autentične regionalne proizvode. Oznake geografskog porekla ključna su veza  naših trgovinskih sporazuma. Zaštitom tih proizvoda širom sveta sprečava se zloupotreba naziva i štiti dobar ugled evropskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i pića. Oznake geografskog porekla štite lokalnu vrednost na globalnom nivou“.

O registraciji kvalitetnog EU proizvoda možete detaljnije saznati na sajtu Evropske komisije.

Studija o nazivima proizvoda zaštićenih u okviru sistema kvalitete EU u svim državama članicama zaključuje da su prihodi od prodaje proizvoda sa zaštićenim nazivom u proseku dvostruko veći od prihoda za slične proizvode bez oznake.

Na popis od 1470 zaštićenih proizvoda Komisija dodaje mađarski sir Győr-Moson-Sopron megyei Csemege. Nova oznaka geografskog porekla je usoljen, porozan sir proizveden od kravljeg mleka i poznat po intenzivnim aromatičnim mirisima jer sazreva pomoću jedinstvene flore.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…