Google će ubrzati učitavanje mobilnih stranica

Svaki put kada se web stranica na mobilnom uređaju sporo učitava, izdavači i vlasnici portala gube čitaoce, ali i novac koji zarađuju oglašavanjem i klikovima na članke na njihovim stranicama jer veliki broj ljudi jednostavno nema strpljenja previše čekati na učitavanje stranica i pregledanje oglasa na njima pa brzo napuštaju takve stranice.

Ovako su na Googleu najavili predstavljanje nove tehnologije (Accelerated Mobile Pages – AMP) koju su razvili nakon konsultacija s izdavačima i tehnološkim kompanijama i čiji je cilj 'dramatično poboljšati performanse mobilnog weba'. 'Želimo omogućiti brzo učitavanje web stranicama s bogatim sadržajem poput videa, animacija i grafike na kojima će se prikazivati oglasi', objavili su iz ove kompanije na svom blogu.

Osim što će AMP omogućiti brzo otvaranje članaka iz njihove pretrage, Google tehnologiju koristiće i brojne druge velike kompanije i izdavači poput Twittera, Pinteresta, BBC-a, The Wall Street Journala, The Washington Posta, LinkedIna i brojnih drugih čiji bi se članci u budućnosti na mobilnim uređajima trebali učitavati velikom brzinom. Među kompanijama s kojima Google surađuje nema Facebooka jer je Zuckerberg još ranije predstavio sličnu tehnologiju Instant Articles koja omogućuje brzo učitavanje članaka s mobilnih stranica nekih izdavača direktno s ove društvene mreže, što je uvelike poboljšalo/ubrzalo iskustvo čitanja članaka na Fejsu.

Na ovakvim 'ubrzanim' stranicama prikazivaće se većina oglasa kao i na običnim stranicama, ali neće se moći prikazivati pop up oglasi i oglasi koji se prikazuju na sredini ekrana mobilnog uređaja i pomeraju se kako skrolujemo stranicu – osim što usporavaju učitavanje stranica, ovakvi su oglasi omraženi i među korisnicima.

Prilikom objave članaka, portali će automatski stvarati i objavljivati njihove AMP verzije koje će Google pohranjivati na svojim serverima i korisnicima prikazivati putem pretrage i News alata, odnosno ovu će tehnologiju na isti način koristiti i društvene mreže poput Twittera koji će, prilikom klikanja na link, učitati AMP verziju članka, umesto originala.

Danas oko 40 posto korisnika zatvori članak na mobitelu ako se on ne učita u roku od šest sekundi, rekao je Danny Bernstein, jedan od direktora u Googleu, a zahvaljujući AMP-u procenat korisnika koji zatvaraju članke trebao bi se značajno smanjiti. Dodao je kako je mogućnost automatskog i brzog otvaranja članaka s Twittera ili Pinteresta 'neverovatna stvar'. Google će s podrškom za ubrzano mobilno učitavanje stranica u svojoj tražilici početi 2016., ali, kako je kod AMP-a dostupan svima, izdavači i druge kompanije mogu s njegovom primenom početi i ranije.

Izvor: iRevolucija/zimo.dnevnik.hr

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…