Golubović: U raspetljavanje afere u “Krušiku” moraju se umešati sve nezavisne institucije

Katarina Golubović

Beograd, 18. oktobar 2019. – Epilog postupka protiv radnika fabrike namenskih proizvoda “Krušik” iz Valjeva Aleksandra Obradovića, uzbunjivača koji je obelodanio podatke malverzacijama u poslovanju tog preduzeća nije lako proceniti.

Ipak, jedan cilj je postignut – građanima je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom, ističe za “AutonomijuKatarina Golubović, izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Precizira da takvo ponašanje nadležnih po pravilu služi za demonstraciju sile, te da se u raspetljavanje ove afere moraju uključiti i sve nezavisne institucije.

 Dvadeset dana javnost nije znala ni da je čovek uhapšen. Da li je tu bila prekršena neka od procedura?

– Nema pravila da se javnost obaveštava o pritvaranju nekog lica. Štaviše, pravila su suprotna i zabranjuju da se informacije o licu protiv koga se vodi postupak objavljuju. Da li će javnost biti obaveštena da je neko u pritvoru, pre svega zavisi od toga da li to lice želi i da li postoje mediji koji su zainteresovani da tu vest prenesu. I to su slučajevi od javnog interesa.

Kakav epilog slučaja možemo da očekujemo? Zatvorska kazna za uzbunjivača ili raspetljavanje afere u koju je umešan otac ministra policije nebojše Stefanovića?

– Epilog postupka nije lako proceniti, naročito u ovoj fazi postupka. Međutim, ovaj slučaj ima za sada jedan epilog – preneta je poruka kroz postupak određivanja pritvora – da se odavanje informacija bilo kakve vrste strogo kažnjava. To je zato što građani već vide pritvor kao strogu kaznu.

Informacija o hapšenjima bez epiloga i informacije da su pritvorena lica po pravilu služe za demonstraciju sile. Ovo postaje očigledno naročito kad izostanu informacije zbog čega je izostala optužnica ili osuđujuća presuda. Niko ne izveštava da su “glavne mete” promašene, da se ne bi uprlo prstom u one koji su pogrešno gađali.

U raspetljavanje afere u “Krušiku” moraju se umešati sve nezavisne institucije, dakle, i Državna revizorska institucija i Agencija za borbu protiv korupcije i Komisija za zaštitu konkurencije. Samo brza i koordinisana akcija svih može pomoći javnom tužilaštvu da digne slučaj. Za to i služe nezavisne institucije.

Tekst Dalibora Stupara, u celosti, možete pročitati na portalu Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…