Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića obeležava se u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu

Oliver Ivanović

Beograd, 15. januar 2019. – Prva godišnjica ubistva lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ (GI SDP) Olivera Ivanovića biće obeležena u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu, a javnost i dalje nije obaveštena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja.

Rezultati istrage još nisu objavljeni, iako su zvaničnici Beograda prve informacije obećali dve nedelje nakon ubistva.

Miroslav Ivanović, Oliverov brat, rekao je nedavno da ne vidi posvećenost u otkrivanju ubica i da je čvrsto ubeđen da je to političko ubistvo.

On je rekao da su se iz Beograda i Prištine više puta čule izjave iz kojih se moglo očekivati da se brzo iznesu sva saznanja o zločinu, ali da toga nije bilo, osim što je Apelacioni sud u Prištini, „ako je verovati tome“, izneo nedavno neke detalje kad je ukinut pritvor uhapšenima koji su osumnjičeni da su umešani u ubistvo.

Ne tražim detalje ni pouzdane informacije iz istrage, već nagoveštaj, uverenje da je neko posvećen tome“, rekao je Miroslav Ivanović.

Godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića obeležiće iGrađanska incijativa SDP paljenjem sveća i polaganjem cveća u 10 časova ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U Beogradu će, kako je najavila njegova žena Milena Popović Ivanović sa sinom zapaliti sveću u Hramu Svetog Save u 8.15, u vreme kada je Oliver ubijen.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ obeležiće godišnjicu ubistva skupom sutra od 18 časova ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na koji su građane pozvali da dođu sa svećama umesto sa pištaljkama, a kojem će se priključiti i aktivisti Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva peške došli do glavnog grada kako bi prisustvovali obeležavanju tog događaj.

Milena Popović Ivanović je rekla da neće prisustvovati tom protestu jer misli da je to „politizacija tragedije“, dok je Oliverov bratanac Aleksandar Ivanović na Tviteru napisao da će njegova porodica doći na protest.

Važno nam je da se ne zaboravi i da se sazna ko je i zbog čega odlučio da mu oduzme život“, napisao je Aleksandar Ivanović, koji je funkcioner Socijaldemokratske stranke.

Mural sa likom Olivera Ivanovića oslikao je nepoznati autor 13. januara na jednom zidu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu uz reči: „U atmosferi straha se ne živi“.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…