Godina zasluženih nagrada za Miksalište

Beograd, 13.septembar 2016 – Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbije dodeljuje nagradu ''Predvodnik/Predvodnica“ za 2016. godinu Ivanu Laliću, Mariji Laganin i Tajani Zadravec, kao grupi pojedinki i pojedinaca koji dele zasluge za rad tima „Miksalište – multikulturalni centar za izbeglice i lokalnu zajednicu“, za njihov doprinos pozitivnim društvenim promenama koje su postigli tokom izbegličke krize 2015. godine.

Laureatima je nagradu uručio Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, na svečanosti koja je večeras bila održana u njegovoj rezidenciji.

Komisija za dodelu nagrade, koja je radila u sastavu prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu (predsednik Komisije), prof. dr Snježana Milivojević, profesorka na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Stela Jovanović, samostalna stručna saradnica na poslovima strateškog planiranja u kabinetu gradonačelnika Niša i počasna konzulka Slovačke u Republici Srbiji, mr Marko Vujačić, istraživač u Evropskoj istraživačkoj akademiji Beograd, i Tijana Hrkalović, pomoćnica atašea za kulturu u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, odlučivala je između dvanaest pristiglih prijava.

U obrazloženju dodele nagrade, Komisija je istakla da su laureati pokazali nesvakidašnje predvodništvo u jeku izbegličke krize: njihova aktivnost u timu ''Miksalište'' široko je motivisala društvo i podstakla masovnu mobilizaciju građanki i građana na pružanju pomoći. Komisija smatra da napori tima „Miksalište“ dugoročno pomažu razvoj društva kroz promociju pozitivnih vrednosti liderstva, lične inicijative, volonterizma, kao i altruizma u doprinosu lokalnoj zajednici i društvu. Pravovremenom i ostvarljivom akcijom laureati su direktno uticali na olakšanje teškog položaja izbeglica i migranata koji su prolazili kroz Srbiju.

U širem globalnom smislu, laureati su doprineli ostvarivanju univerzalnih vrednosti pravde, humanizma, solidarnosti, poštovanja ljudskog dostojanstva i bratstva među ljudima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…