Globalno zagrevanje dovodi do promene klimatskih ekstrema

Foto: pixabay.com

London – Istraživanja britanskih naučnika, pokazala su da globalno zagrevanje dovodi do promene klimatskih ekstrema.

Navode i da se ekstremna suša u severnoj Italiji udvostručila u poslednje dve decenije, stvarajući klimu koja sve više liči na klimu u Etiopiji i na Rogu Afrike.

Analiza klimatskih podataka, koju su objavili WaterAid i univerziteti u Kardifu i Bristolu u Velikoj Britaniji, otkriva da su pod ekstremnim klimatskim pritiscima područja koja su nekada bila izložena čestim sušama sada sklonija čestim poplavama, dok drugi regioni koji su istorijski skloni poplavama sada trpe češće suše, objavio je „Gardijan„.

Tako, na primer, južni region Šabel u Etiopiji, koji je između 1980. i 2000. godine bio pogođen brojnim periodima poplava, pokazuje pomak ka dugotrajnoj i teškoj suši, pokazuje objavljena analiza.

Reka Šabel, koja je glavni izvor vode za Somaliju, nedavno je doživela najgore uslove suše na Rogu Afrike.

Povećane suše su i u severnoj Italiji, a istraživanje pokazuje da se broj intenzivnih sušnih perioda koje su imale obe oblasti više nego udvostručio od 2000. godine.

Istraživači  navode da su suše u oba regiona isprekidane ekstremno velikom količinom padavina koje dovode do katastrofalnih poplava koje su ovoga leta pogodile Lombardiju u Italiji.

Istraživanje je ispitalo učestalost i veličinu poplava, kao i opasnosti od suše tokom protekle 41 godine na lokacijama u šest zemalja: Pakistanu, Etiopiji, Ugandi, Burkini Faso, Gani i Mozambiku, a Italija je uključena kao evropsko poređenje.

Preokret klimatskih ekstrema doživljavaju milioni ljudi koji žive u nekim od najsiromašnijih delova sveta, gde zajednice često nisu opremljene da se izbore sa njima, rekao je izvršni direktor WaterAid-a Tim Vejnrajt.

On je istakao da klima postaje sve nepredvidljivija i da ima razorne posledice.

WaterAid je pozvao svetske lidere koji će učestvovati na CPO28 ovoga meseca da daju prioritet čistoj vodi, pristojnim sanitarnim uslovima i higijeni kao ključnim komponentama programa prilagođavanja klimi i poziva na brzo povećanje ulaganja u bezbednost vode u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…