Globalni prelazak na obnovljive izvore energije usporen u 2023.

Foto: pixabay.com

Pariz – Globalni prelazak na obnovljive izvore energije u glavnim sektorima koji troše najviše energije usporio se u 2023, pre svega zbog političkih nesigurnosti, ali i zbog regulatornih nejasnoća i nedovoljno jasno postavljenih ciljeva.

To je objavio pariski institut REN21.

Do kraja prošle godine samo je 13 zemalja sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju i Kinu sprovelo mere za prelazak na obnovljivu energiju u svim sektorima krajnje potrošnje kao što su građevinarstvo, industrija, transport i poljoprivreda.

U izveštaju se dodaje da su mnoge države čak odustale od svojih ambicija pošto je od 69 zemalja koje je imalo ciljeve da poveća udeo obnovljive energije u 2023. samo 17 odabralo da nastavi sa tim naporima i u 2024.

Nakon energetske krize 2022. godine, neke zemlje su ubrzale prelazak na obnovljive izvore energije, ali su druge „odlučile da prihvate fosilna goriva za osiguranje snabdevanja energijom„, naglašava se u izveštaju.

Vlade su u suštini odustale od svojih ambicija, a sektori koji troše energiju više nemaju ekonomske stimulanse za prelazak na obnovljive izvore, rekla je izvršna direktorika REN21 Rana Adib.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…