Globalna tražnja električne energije znatno usporena u 2022.

Dalekovod

Pariz, 25. jul 2022. – Globalna tražnja električne energije znatno usporava ove godine zbog posustalog ekonomskog rasta i nezadrživih cena energije i taj će se trend verovatno nastaviti u 2023, prognozira Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Rast tražnje struje značajno usporava u 2022„, navela je IEA u novom izveštaju o tržištu električne energije.

Agencija očekuje da nakon što je globalna tražnja struje u 2021. porasla za snažnih 6% zahvaljujući ekonomskom oporavku posle popuštanja mera zbog kovida, rast u 2022. uspori na 2,4%. To znači da će biti na nivou proseka iz perioda 2015-2019.

Prema analitičarima IEA, to odražava usporavanje svetskog ekonomskog rasta, više cene energije nakon ruske invazije na Ukrajinu i ponovno uvođenje restrikcija radi očuvanja javnog zdravlja, posebno u Kini.

Pored toga, u izveštaju se navodi da će emisija CO2 u sektoru struje blago pasti u 2022.

Nakon što je u 2021. porasla do rekordnog nivoa, emisija CO2 će ove godine pasti, istina za manje od 1%„, pojašnjava se.

U Agenciji kažu da obnovljivi izvori energije rastu brže od tražnje i zamenjuju fosilno gorivo i dodatni kapaciteti u tom sektoru će doneti njihov rast na globalnom nivou od više od 10% u 2022.

Takođe EU radi na smanjenju zavisnosti od uvoza ruskog fosilnog goriva tako što ubrzava prelazak na čistu energiju.

Implementacija plana Evropske komisije RipauerIJu u velikoj meri bi ubrzala sektor obnovljive energije u narednim godinama i udvostručila njihov udeo u bruto finalnoj potrošnji energije od 2020. do 2030. i znatno smanjila upotrebu fosilnog goriva„, navela je IEA.

Uprkos tome, zbog visokih cena gasa i ograničenja isporuka, ugalj je zamena gasa u proizvodnju energije u zemljama sa rezervnim kapacitetom elektrana na ugalj.

U Evropi vlade odlažu postepeno zatvaranje elektrana na ugalj i ukidaju restrikcije kako bi proizvodile više struje iz uglja i tako smanjile potrošnju gasa i unapredile bezebdnost isporuka„, navodi se u izveštaju.

Na sve to, velikoprodajne cene struje astronomski su porasle u mnogim zemljama, navela je IEA.

U prvoj polovini 2022. cene gasa u Evropi su učetvorostručene a uglja više nego utrostručene u odnosu na isti period 2021, što je imalo za posledicu da se velikoprodajne cene struje na mnogim tržištima više nego utrostruče„, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o 2023, u IEA kažu da glavne neizvesnosti koje utiču na prognozu za tu godinu ostaju cene fosilnog goriva i ekonomski rast.

Očekujemo da svetski rast traženje struje u 2023. ostane sličan ovogodišnjem. Snažan rast obnovljivih od 8% i oporavak proizvodnje iz nuklearne energije mogu da zamene deo energije iz uglja i gasa pa se očekuje da emisija CO2 iz sektora električne energije padne za 1%„, navela je IEA, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…